Борщ український - калорійність
Борщ – традиційна українська страва. Основні інгредієнти – це: капуста, морква, картопля, буряк, м’ясо (або птиця, квасоля, гриби), цибуля, томатна паста.
Ця страва доволі корисна, адже містить м’яку клітковину з овочів і корисні компоненти з м’яса, особливо незамінні амінокислоти, залізо та вітамін В12.
Скільки калорій в борщі?
Калорійність дуже залежить від рецептури і методу приготування. Середня калорійність борщу – 36 ккал на 100 г. Тобто, одна порція (300 г) міститиме всього лиш 108 ккал. Це стосується борщу без засмажки і сала, але з нежирним м’ясом.
Якщо овочі засмажуються, а в рецептурі йде свинина, то калорійність борщу може суттєво зрости (до 64-90 ккал на 100 г).
➤ Цікавий факт: існує близько 70 популярних рецептів борщу, залежно від регіону. Найвідоміші: з додаванням чорносливу, гострого перцю, сушених білих грибів, бурякового квасу тощо.
Чи можна борщ під час схуднення?
Можна, але овочі не слід смажити, а з м’яса варто додавати телятину або курятину. Також дуже обережно слід бути із додатками, а особливо хлібом до борщу. Адже з сметаною, пампушкою або з кількома скибками хлібу енергетична цінність борщу (порції) може бути 300-350 ккал.
Шкода борщу
Основна шкода від борщу лише у його додатках – пампушках, олії для засмажування і т.д.
♨ Оригінальні рецепти борщу:
• попередньо запекти в духовці буряк і солодкий перець, і додавати їх за 10-15 хвилин до кінця приготування;
• додати в’ялені помідори;
• додати копчений чорнослив або мариновані сливи;
• додати квашені яблука або квашену капусту.