Яблуко - калорійність
Яблука містять корисну для організму клітковину й унікальний компонент – пектин. Разом вони позитивно впливають на травлення.
У цих фруктах 10 вітамінів і 21 мікроелемент, та найбільше – заліза і вітаміну С. Один середній фрукт (150 г) містить приблизно 15% денної норми цих компонентів. Тому навіть 1-2 яблука на день покращують загальне здоров’я організму, позитивно впливають на роботу кишківника, імунітет, красу шкіри, підтримують потрібний рівень гемоглобіну.
Скільки калорій в яблуках?
В середньому калорійність кисло-солодких сортів складає 46 ккал на 100 г. Тож, калорійність яблука середнього розміру всього 69 ккал.
Чи можна їсти яблука під час схуднення?
Так, ці фрукти можна включати до раціону тих, хто худне або просто дотримується здорового харчування. Проте, слід обмежувати денну норму до 300 г на день. Бо хоч енергетична цінність яблука і невелика, проте у ньому міститься немало фруктового цукру – близько 9 г на 100 г. А це 13,5 г на 1 середнє яблуко.
Ці фрукти краще вживати не очищеними, адже у шкірці теж частково містять вітаміни. пектин і харчові волокна. Якщо є проблеми зі шлунково-кишковим трактом (особливо загострення хронічних хвороб), то краще вживати яблука запечені або тушковані. Смакують вони у пирогах, кексах, запіканках, сирниках, салатах, як додаток до каші або основа для оладок. У цих десертах цукор можна замінити яблуками. Таким чином, страва залишиться солодкою, натомість калорійність суттєво знизиться.
Яблука також чудово підходять для приготування корисних смузі у поєднанні з морквою, селерою, зеленню (особливо шпинатом і петрушкою), ківі. У смузі яблука виступають солодким компонентом, які збалансують смак зелені та селери, і зроблять смузі значно смачнішим. Також яблука - це корисний перекус між основними прийомами їжі. А щоб зробити перекус більш поживним, можна запекти яблука з кисломолочним сиром і горішками, поєднати скибочки фруктів з арахісовою пастою або йогуртом.