Яблуко Голден - калорійність
Хімічний склад і калорійність яблук Голден
Яблука є одними з найпопулярніших фруктів у світі, володіючи цінними смаковими якостями і багатим хімічним складом. Серед широкого розмаїття сортів виділяється сорт Голден, який вирізняється насиченим солодким смаком плодів і високим вмістом у них корисних хімічних сполук. Яблука сорту Голден мають округлу форму і зовні вкриті гладкою щільною шкіркою зеленого кольору, яка в процесі дозрівання набуває жовтуватого відтінку. У плодів дуже соковита хрустка м'якоть, яка виділяє легкий фруктовий аромат.
Скільки калорій у яблуках Голден? У 100 г продукту міститься всього 53 ккал, менше 1 г білка, близько 0,2 г жирів і майже 11 г вуглеводів. У хімічному складі плодів присутні вітаміни А, В5, В6, В9 і РР. М'якоть виступає цінним джерелом заліза, магнію, йоду, натрію, калію та інших мінеральних сполук. У яблуках Голден багато каротину й аскорбінової кислоти.
Скільки калорій в 1 яблуці Голден? Вага одного плоду середніх розмірів становить близько 150 г, тому в одному яблуці міститься всього 80 ккал. М'якоть на 50% складається з води і містить натуральні антиоксиданти. У плодах цього сорту багато яблучної кислоти і нерозчинних харчових волокон.
Корисні та шкідливі властивості яблук Голден
Невелика калорійність яблука Голден є не єдиною його корисною якістю. Регулярне вживання плодів допомагає знизити рівень холестерину в організмі та запобігти утворенню тромбів у кровоносних судинах. Яблука рекомендується їсти під час схуднення для поліпшення обміну речовин. У м'якоті фруктів присутні сполуки, що допомагають зняти наліт із зубної емалі.
Яблука Голден чинять м'яку сечогінну дію і допомагають боротися із закрепами. У плодах присутні речовини, що зміцнюють серце і підвищують рівень гемоглобіну в крові. Яблука корисно їсти в разі регулярних стресів, оскільки вони покращують настрій і мають заспокійливу дію.
Незважаючи на великий список корисних властивостей, яблука Голден здатні подразнювати слизову оболонку органів травлення, тому їх не рекомендується вводити в раціон у разі гастриту, виразки шлунка. Не можна вживати в їжу кісточки яблук - у них міститься токсична для людини синильна кислота.
Застосування яблук Голден у кулінарії
Яблуко Голден, калорії якого точно не завдадуть шкоди фігурі, може бути самостійним корисним перекусом. Скибочки плодів можна додавати в мюслі з молоком, сир і йогурт. Смачним і корисним сніданком є вівсянка на молоці зі шматочками свіжих яблук. Свіжі яблука Голден є популярним інгредієнтом фруктових салатів і закусок.
Дрібно нарізані плоди додають у начинку для млинців і солодкої випічки. Популярними ласощами є смажені пиріжки з яблуками, в які можна додавати корицю та інші прянощі. З яблук варять варення і джеми, готують компоти та алкогольні напої. Шматочки плодів можна висушити, використовуючи їх для приготування вітамінного напою із сухофруктів.