Абрикоси - калорійність
Абрикос калорійність та хімічний склад
Плоди абрикоса мають круглу форму і на стадії повної зрілості забарвлюються у жовтий або помаранчевий колір. Усередині соковитої та солодкої м'якоті знаходиться тверда кісточка коричневого кольору. Вона має гладку поверхню та середні розміри. На поверхні плода з одного боку є невелика поздовжня борозенка, яка поділяє фрукт на дві половини. Абрикоси мають приємний аромат і насичений смак. Зовні вони вкриті тонкою шкіркою, яка може бути гладкою або трохи опушеною.
Калорійність абрикосу – 44 ккал на 100 г плодів. Продукт містить мінімум жирів, але значну кількість вуглеводів. Хімічний склад плодів відрізняється високою різноманітністю. В абрикосах є такі елементи:
• вітаміни А, В3, В2, В5, В6, В9, С, Е, Н та РР;
• мінерали - фосфор, натрій, залізо, магній, калій, йод та ін;
• бета-каротин та холін;
• харчові волокна;
• дубильні речовини;
• пектини;
• фруктові кислоти;
• крохмаль.
Свіжі абрикоси: калорійність та користь
Стиглі абрикоси є справжньою скарбницею вітамінів та цінних елементів, тому люди, які стежать за своїм здоров'ям, часто додають їх у свій харчовий раціон. Плоди зазвичай дозрівають наприкінці липня або на початку серпня і мають ряд цінних властивостей:
• підвищують рівень гемоглобіну, запобігаючи недокрів'ї;
• підтримують захисну функцію імунітету;
• покращують роботу щитовидної залози;
• зміцнюють стінки судин та підтримують роботу серцевого м'яза;
• покращують зір;
• зменшують кількість шкідливого холестерину;
• виводять шлаки;
• покращують настрій;
• нормалізують перистальтику кишечника, допомагаючи запобігти запорам;
• покращують пам'ять та розумову діяльність;
• мають сечогінний ефект, усувають набряки.
Свіжі абрикоси, калорійність яких невисока, можуть стати смачною добавкою до раціону під час розвантажувальних днів з метою схуднення. Плоди містять максимум корисних речовин, здатні збагатити організм усіма необхідними елементами, яких не вистачає під час дієти. Але їсти абрикоси потрібно в помірних дозах, оскільки вони можуть спричинити діарею. Не рекомендується включати ці плоди в раціон людям із цукровим діабетом та хворобами шлунка.
Калорійність одного абрикосу та використання плодів
Найбільше корисних елементів міститься у свіжих абрикосах. Один плід середнього розміру має вагу близько 35 г і містить приблизно 17 ккал. При виборі продукту варто віддати перевагу тим плодам, які мають рівномірний колір, цілу шкірку та легкий приємний аромат. Недозрілі плоди вживати в їжу не можна - це може викликати розлади травлення.
Абрикоси їдять свіжими, а також піддаються різним видам кулінарної обробки. Плоди варять, засушують, консервують, в'ялять. Фрукти ідеально підходять для приготування компотів та варення, натуральних соків та сиропів, алкогольних настоянок та наливок.
Маючи невелику калорійність, абрикоси часто виступають інгредієнтом десертів. З них можна приготувати Доматеслі, швидкий пиріг з абрикосами та інші пироги, а також желе та мафіни. Фрукти добре поєднуються з молочними продуктами, тому їх використовують для приготування Бланманже з сиром, додають у морозиво та молочні каші. Абрикоси можуть виступати інгредієнтом страв із м'яса птиці та свинини.
Свіжі плоди зберігають у холодильнику до 4-х днів. Недозрілі плоди можуть дозріти навіть після збирання. Для цього їх загортають у паперовий пакунок і прибирають у темне місце для дозрівання.