Мандарин - калорійність
Мандарин калорії та хімічний склад
Плоди мандарину мають округлу або трохи сплюснуту форму. Зовні вони вкриті тонкою помаранчевою шкіркою, яка легко відокремлюється від м'якоті. Внутрішня частина мандарину розділена на кілька частинок із соковитою, солодкою м'якоттю, у якій можуть зустрічатися невеликі кісточки. У шкірці цитрусових присутні ефірні олії, що мають характерний приємний аромат.
Скільки калорій в одному мандарині? Один плід важить приблизно 80 г, його енергетична цінність становить близько 33 ккал. Мандарини мають цінний хімічний склад. У м'якоті плодів присутні такі речовини:
• вітаміни А, В1, В2, В6, З, D, К, РР;
• лимонна кислота та бета-каротин;
• макроелементи та мінерали - магній, кальцій, калій, натрій, фосфор, залізо;
• харчові волокна та клітковина;
• фітонциди;
• пектини та цукру.
Калорійність мандарину та його користь для людини
Високий вміст вітамінів дозволяє використовувати мандарини для зміцнення імунітету та підтримки загального тонусу організму. Регулярний прийом плодів допомагає позбутися депресії, нормалізує роботу головного мозку, сприяє поліпшенню травлення. Фітонциди, що містяться в м'якоті, мають яскраво виражену протимікробну дію, допомагають боротися із запальними процесами.
Мандарини позитивно впливають на склад крові, зміцнюють серце і стінки судин, допомагають позбутися бляшок холестерину. Регулярне вживання цих цитрусових дозволяє уповільнити процеси старіння та покращує обмін речовин, сприяє схуднення. Але м'якоть плодів може подразнювати слизові оболонки внутрішніх органів, тому мандарини не рекомендується їсти людям із гастритом, виразкою, хворобами нирок. Продукт може викликати алергію у людей з непереносимістю цитрусових та не рекомендований для вживання діабетикам, оскільки містить багато цукру.
Скільки кілокалорій у мандаринах різних сортів?
Мандарини різних сортів відрізняються один від одного розмірами, кольором шкірки та смаком. Залежно від регіону вирощування плоди поділяються на такі групи:
• турецькі - відрізняються слабо вираженим кисло-солодким смаком та шкіркою жовтого кольору;
• ізраїльські - мають тонку жовту шкірку і соковиту цукрову м'якоть;
• грузинські - відрізняються невеликими розмірами та насиченим кисло-солодким смаком;
• іспанські - мають солодку м'якоть без кісточок;
• марокканські - найсолодші серед усіх сортів, містять мінімум кісточок;
• абхазькі - відрізняються щільною шкіркою, великим розміром плодів та приємним кисло-солодким смаком.
Для тих, хто рахує калорії, мандарини можуть стати смачним та корисним доповненням до дієтичного раціону. Їх вживають замість перекусу, додають у салати, торти та випічку — паски, кекс. Солодкі іспанські та ізраїльські мандарини мають найвищу енергетичну цінність.
Мандарини рекомендується зберігати в нижньому ящику холодильника за температури +6°С. Для зберігання підходять тільки плоди з цільною шкіркою без вм'ятин та темних плям.