Гуляш з яловичини - калорійність

Хімічний склад і калорійність гуляшу з яловичини
Однією з найпопулярніших страв угорської кухні є гуляш із яловичини. У класичному рецепті гуляш являє собою густий гарячий суп зі шматочками м'яса, овочами і томатною пастою. У нього додають свиняче сало, паприку, картоплю, ріпчасту цибулю і різні спеції. Гуляшем також часто називають скибочки яловичини в наваристій томатній підливі. Його подають із різними гарнірами та їдять як повноцінну другу страву, оскільки вона має високу поживність. Гуляш традиційно готують із яловичої вирізки, лопатки або м'якоті задньої ноги.
Скільки калорій у гуляші з яловичини? Харчова цінність залежить від того, за яким із рецептів його було приготовлено. У середньому в 100 г гуляшу міститься від 150 до 170 ккал. У зазначеній порції страви майже 12 г білків, близько 11 г жирів і до 4 г вуглеводів. Ключовим компонентом гуляшу є яловичина, тому страва є джерелом білка тваринного походження, містить цінні вітаміни та мінеральні сполуки - залізо, магній, калій. У складі гуляшу багато насичених жирних кислот.
Корисні властивості та шкода гуляшу з яловичини
Незважаючи на порівняно високу калорійність гуляшу з яловичини, він має корисні для людини властивості. Натуральний білок у складі м'яса необхідний для росту і зміцнення м'язів, входить до складу всіх тканин організму. Гуляш рекомендується їсти людям із хворобами органів серцево-судинної системи. Страва зміцнює серцевий м'яз, підвищує еластичність стінок кровоносних судин. Дає змогу швидко відновити сили після значних фізичних навантажень і покращує настрій, маючи приємний смак.
Гуляш із яловичини з підливою, калорійність якого досить висока, не рекомендується вводити в раціон людям із зайвою вагою. У великих кількостях гуляш може спровокувати закреп та інші розлади травлення. У гуляші присутні гострі спеції, тому його не рекомендується вживати в разі запальних захворювань шлунка. Страву краще їсти в першій половині дня, щоб витратити отримані калорії до нічного сну.
Рекомендації з приготування гуляшу з яловичини
Навіть кухар-початківець може приготувати вдома гуляш із яловичини з підливою, калорійність якого дасть змогу швидко втамувати відчуття голоду. Для цього на розігрітій сковороді обсмажують сало, а потім додають до нього нарізану невеликими шматочками свіжу яловичину. М'ясо обсмажують з усіх боків до легкої рум'яної скоринки. Потім у сковорідку додають очищену та дрібно нарізану ріпчасту цибулю, рубаний часник. Усі інгредієнти смажать разом протягом кількох хвилин, а потім посипають борошном і меленою паприкою. Вміст сковороди перемішують і додають томатну пасту.
Гуляш перекладають у казан або каструлю з товстим дном і заливають водою так, щоб вона повністю покрила м'ясо. Ємність ставлять на повільний вогонь, додають за смаком сіль і мелений перець і тушкують протягом години до повної готовності. М'ясо має стати соковитим і м'яким. Наприкінці приготування в каструлю додають трохи сметани.
Страва добре смакує з гарніром із макаронів, відвареного рису чи картоплі. Під час розрахунку енергетичної цінності порції їжі важливо враховувати скільки калорій у гуляші з яловичини. Щоб отримати більш дієтичний варіант страви, можна виключити сметану і сало, використовуючи м'ясо з мінімальною кількістю жиру. До гуляшу також можна подати свіжі або мариновані овочі.


