Груша - калорійність
Найбільша цінність груші – високий вміст харчових волокон. Один крупний фрукт (180 г) забезпечить чверть денної потреби у клітковині. Калорійність груші помірна, тому можна включати в раціон 1.5-2 фрукти на день і таким чином покривати потребу в харчових волокнах майже на половину.
Груша корисна для роботи кишківника та обміну речовин. І не лише завдяки клітковині, а й через вміст органічних кислот, які сприяють перетравленню їжі. Також ці плоди – потужна профілактика анемії.
Цікавий факт: у грушах є кислоти, які мають протизапальну і протимікробну дію. Тому їх радять їсти під час ГРВІ, щоб пришвидшити одужання.
Скільки калорій у груші?
Груша має помірну калорійність: близько 57 ккал на 100 г для більшості сортів.
Чи можна їсти груші під час схуднення?
В грушах на перший погляд багато цукрів – близько 9 г на 100. Проте, відсоток сахарози незначний. Тому груша не призводить до різких стрибків цукру в крові та не має шкоди для фігури, і, відповідно, дозволена під час схуднення. Проте, хоч енергетична цінність груші невелика, та все ж денну порцію під час схуднення слід обмежувати до 300 г.
Шкода груші
Свіжі груші небажано вживати на голодний шлунок і при загостреннях хвороб ШКТ. Проте, запечені або тушковані – можна.
З груші з корицею виходить дуже солодка домашня пастила.
Оригінальні рецепти з грушею
- скибочки груш, запечені з курячими ніжками, цибулею, каррі, корицею, кінзою й імбиром;
- груші, фаршировані тертим сиром з яйцем і креветками (запікаються разом 10-15 хвилин);
- у салаті з сиром дор блю, горіхами та гірчицею.