Чорна смородина - калорійність
Хімічний склад і калорійність чорної смородини
Ароматна чорна смородина має насичений хімічний склад і росте на однойменному чагарнику. Невеликі ягоди зібрані в дрібні грона і мають круглу форму. Зовні смородина вкрита солодкою, помірно щільною шкіркою чорного кольору з помітним глянцевим блиском. Під нею знаходиться соковита темна м'якоть, що має кисло-солодкий смак і легкий приємний аромат.
Скільки калорій у чорній смородині? У 100 г продукту міститься 44 ккал, 1 г білка, близько всього 0,4 г жирів і понад 7 г вуглеводів. У ягодах висока концентрація вітаміну С і марганцю. Чорна смородина виступає багатим джерелом натуральних пектинів і фітонцидів. У ній багато клітковини, природних дубильних речовин. А в зеленому листі рослини присутні ефірні олії, що мають лікувальний ефект.
Корисні властивості та шкода чорної смородини
Смородина чорна, калорійність якої невисока, має масу корисних властивостей. Її радять їсти для підтримки імунітету, профілактики застуди, грипу та сезонного авітамінозу. Додаючи чорну смородину в раціон, можна зміцнити серцевий м'яз і підвищити тонус стінок кровоносних судин. Свіжі ягоди покращують зір, розвиваючи здатність бачити за недостатньої кількості світла. Чорну смородину добре вводити в щоденний раціон для поліпшення стану шкірних покривів. Продукт містить елементи, які знімають запалення ясен, допомагають уникнути проблем із зубами. Ягоди здатні знизити рівень цукру в крові, тому незамінні для щоденного меню діабетиків.
Регулярне вживання чорної смородини благотворно впливає на травлення. Ягоди рекомендується їсти для профілактики хвороб нирок, печінки, Продукт допомагає в боротьбі з болісними симптомами артриту, знімаючи запалення в суглобах. А відвари з листя чагарнику можна використовувати як допоміжний лікарський засіб у разі хвороб жовчного міхура.
Попри те, що чорна смородина містить мінімум калорій, зловживати нею не варто. Ягоди протипоказані в разі виразки, гастриту, гепатиту та хвороб дванадцятипалої кишки. Продукт з обережністю вводять у раціон дітей і людей з підвищеною схильністю до алергії. За індивідуальної непереносимості плоди виключають із раціону. Заборонено їсти ягоди за високого згортання крові та тромбозу.
Використання чорної смородини в кулінарії
Смородина чорна, калорії в якій мінімальні, може бути самостійним продуктом. Жменю свіжих ягід можна з'їсти в перервах між основними прийомами їжі, а також додати їх до молочної каші, йогурту, сиру або морозива. Смородиною можна прикрашати десерти, торти, випічку і тістечка. Змішані з цукром свіжі ягоди використовують як наповнювач для солодких пирогів, млинців і рулетів. Зі свіжих ягід можна варити компоти, готувати морси і навіть алкогольні настоянки. Чорна смородина перетерта з цукром - популярна вітамінна заготовка на зиму, яка зберігає весь багатий хімічний склад свіжих ягід. З плодів роблять солодке домашнє варення, желе, мармелад і пастилу. Ягоди часто входять до складу гарячих соусів до м'яса. А листя чагарнику, що містить ефірні олії, нерідко є складовим інгредієнтом для маринадів до м'яса, овочів і грибів.
Під час розрахунку енергетичної цінності готової страви варто обов'язково враховувати калорії в чорній смородині, оскільки вони також позначаються на загальній харчовій цінності готового продукту.