Омлет з молоком - калорійність

Хімічний склад і калорійність омлету з молоком
Повітряний і поживний омлет є однією з найпопулярніших страв до сніданку в усьому світі. Він готується з простих і доступних інгредієнтів за лічені хвилини, має ніжну консистенцію та апетитний жовтий колір із рум'яною скоринкою. Існує безліч рецептів омлету з молоком, але найчастіше до його складу входять збиті яйця, сіль і молоко. Таку страву можна подавати дорослим і дітям. Омлет на молоці має насичений смак і легкий яєчний аромат.
Скільки калорій в омлеті з молоком? Що вища жирність молока, яке було додано до страви, то більшою буде енергетична цінність омлету. У середньому в 100 г може міститися від 115 до 125 ккал, приблизно 7 г білків, 8 г жирів і близько 3 г вуглеводів. Омлет на молоці також містить холін, який присутній у яйцях і вітаміни групи B. У складі є залізо, йод, мідь, сірка та інші мінерали. Приготований із молоком омлет виступає джерелом лактози.
Корисні властивості та шкода омлету з молоком
Порівняно невелика калорійність омлету на молоці робить його популярною стравою для схуднення. У дієтичному меню його готують зі знежиреного молока, що дає змогу швидко вгамувати відчуття голоду. У складі омлету присутній легкозасвоюваний білок, який використовується в організмі для побудови всіх клітин і тканин.
Періодичне вживання омлету покращує обмін речовин і дає змогу швидко дати організму заряд енергії. Страва стимулює травлення і відмінно впливає на гнучкість суглобів. Омлет корисно їсти для підвищення швидкості передачі нервових імпульсів. Страва незамінна для раціону бодібілдерів, допомагаючи нарощувати м'язову масу, відновити сили після активного спортивного тренування.
Омлет на молоці, калорійність якого невисока, все ж варто їсти в обмежених кількостях. У людей з індивідуальною непереносимістю страва може викликати серйозні алергічні реакції. Вживання омлету у великих кількостях здатне спровокувати підвищення рівня холестерину в крові, що може призвести до утворення тромбів. Якщо смажити омлет на рослинному або вершковому маслі, його користь зменшиться. Під впливом високої температури олія виділяє токсичні речовини, які можуть спровокувати появу злоякісних новоутворень.
Рекомендації щодо приготування омлету з молоком
У найпростішому рецепті страви присутні тільки яйця, сіль і молоко. До них можна додати й інші інгредієнти - гриби, свіжі овочі, скибочки вареної ковбаси або тертий сир. Від вибору продуктів залежить скільки калорій в омлеті на молоці буде в кінцевому підсумку.
Приготувати омлет із молоком зможе навіть кулінар-початківець. Для цього потрібно збити виделкою яйця з дрібкою солі, а потім додати до них трохи молока і ретельно все перемішати. Омлет рекомендується смажити на антипригарній сковороді. Найчастіше страву готують на рослинній олії, але можна також використовувати вершкове масло. Молочно-яєчну суміш виливають на розігріту сковорідку, накривають кришкою і смажать на помірному вогні до повного загустіння. Омлет їдять гарячим, а перед подачею його можна прикрасити рубаною зеленню.
Розраховуючи калорійність омлету на молоці, важливо враховувати жирність молока і кількість яєць у складі страви. Найчастіше омлет готується з 3-4 яєць, а молоко можна брати з жирністю 2,6% або 3,2%. У разі використання додаткових інгредієнтів їхню харчову цінність потрібно також додати до калорійності готової страви.


