Черемша - калорійність

Хімічний склад і калорійність черемші
З наукового погляду черемша є багаторічною рослиною, яка містить цибулини, стебла та зелене листя. У їжу можна вживати всі частини, але найчастіше в кулінарії використовують листя черемші. Воно має невеликі розміри, витягнуту форму і глянцеву поверхню, забарвлене в яскраво-зелений колір. Свіжа черемша вирізняється приємним смаком з яскраво вираженими часниковими нотками, які також присутні і в ароматі рослини.
Скільки калорій у черемші? У 100 г продукту міститься всього 35 ккал, майже 2,5 г білків, всього 0,1 г жирів і понад 6 г вуглеводів. Усі частини рослини виступають джерелом ефірних олій і глікозиду алліїну, які й надають черемші специфічного аромату. Листя черемші містить аскорбінову кислоту і вітаміни групи B, фітонциди та каротин. У хімічному складі продукту є мінеральні солі, клітковина, рослинні білки і натуральний антибіотик лізоцим.
Корисні властивості та шкода черемші
Свіжа черемша, калорійність якої мінімальна, має безліч корисних для людини властивостей. Її рекомендується вводити в раціон для зміцнення імунітету, профілактики авітамінозу і поліпшення настрою. Регулярне вживання черемші позитивно впливає на серце, зменшує кількість шкідливого холестерину в крові. Свіже листя має бактерицидні та протизапальні властивості, підтримує тонус організму.
Черемша сприяє травленню, покращує апетит. Її корисно додавати в повсякденне меню для поліпшення перистальтики кишківника і підвищення вироблення шлункового соку. Свіже листя використовують і в народній медицині для виготовлення лікувальних відварів. Його капають у вуха в разі гнійного отиту, використовують для зовнішніх компресів у разі ревматизму і болю в суглобах.
Незважаючи на невисоку калорійність черемші, зловживати нею не рекомендується. У великих кількостях продукт створює підвищене навантаження на систему травлення. Надлишок черемші в раціоні може спровокувати головний біль. Будь-які частини рослини не можна їсти за підвищеної чутливості до ефірних олій, оскільки в цьому разі продукт може викликати сильну харчову алергію.
Використання черемші в кулінарії
Ароматна свіжа черемша, калорії якої точно не завдадуть шкоди фігурі, є популярним компонентом салатів і холодних закусок. Листя рослини добре поєднуються за смаком зі свіжими огірками та іншими овочами, відвареними яйцями і курячим філе, зеленою цибулею. Для заправки таких салатів використовується оливкова олія або майонез.
Дрібно посічену черемшу додають у начинку для вареників, несолодкої випічки та пирогів. Листя може виступати додатковим інгредієнтом супів і перших страв, надаючи їм пікантного смаку й аромату. Черемшу можна маринувати та консервувати, використовувати як прянощі під час приготування других страв із м'яса та риби. Особливо вдало смак свіжого листя поєднується зі смаком дичини, посилюючи аромат м'яса. Свіже листя черемші можна висушити за кімнатної температури. Потім його подрібнюють до консистенції порошку і зберігають у герметично закритій скляній тарі в темному місці. Отриману суміш можна додавати в перші страви, посипати нею салати. Висушену черемшу часто використовують як добавку для маринадів і соусів.
Знаючи, скільки калорій у черемші, можна легко розрахувати харчову цінність страви з її використанням. У страви рекомендується додавати свіже листя черемші, оскільки після термічної обробки воно втрачає значну частину своїх корисних речовин.


