Кукурудза варена - калорійність
Хімічний склад і калорійність відвареної кукурудзи
Соковита і смачна кукурудза завоювала широку популярність у всьому світі завдяки своїм відмінним харчовим характеристикам. Качани відварюють у киплячій воді цілком, а потім використовують у їжу. Можна попередньо відокремити зерна і варити їх окремо. Відварена кукурудза набуває насиченого жовтого або помаранчевого кольору і виділяє приємний аромат. Приготовлені зерна мають м'яку консистенцію і мають характерний приємний смак.
Скільки калорій у вареній кукурудзі? У 100 г продукту міститься близько 123 ккал, 4 г білків, трохи більше ніж 2 г жирів і близько 23 г вуглеводів. Зерна кукурудзи мають у складі триптофан, лізин та інші амінокислоти. Продукт багатий на тверді харчові волокна, які не перетравлюються в організмі людини.
Вага одного качана кукурудзи залежить від сорту культури, але в середньому становить близько 300 г. Майже половину цієї маси займає неїстівний качан. Тому варена кукурудза калорійність 1 шт якої становить не більше 180 ккал, є цінним джерелом вітамінів і мінералів і належить до дієтичних продуктів. У кукурудзі багато вітамінів В, Е, К і РР. У складі зерен також присутній магній, калій, нікель, селен і безліч інших мінеральних сполук.
Корисні та шкідливі властивості
Маючи приємний смак, кукурудза належить до дієтичних продуктів, які можна їсти на дієті та під час розвантажувальних днів. Знаючи, скільки калорій в одній вареній кукурудзі, можна легко розрахувати допустиму порцію продукту під час схуднення. А харчові волокна в складі зерен допомагають очистити стінки кишечника від шлаків, сприяючи виведенню токсинів з організму.
Регулярне вживання вареної кукурудзи покращує обмін речовин, стимулює травлення і допомагає позбутися закрепів. Зерна кукурудзи корисні для серця і містять речовини, які нормалізують кров'яний тиск. Продукт рекомендується вводити в меню для профілактики цукрового діабету. Кукурудза також є чудовим засобом від безсоння.
Незважаючи на невелику калорійність кукурудзи вареної, їсти її рекомендується в помірних кількостях. Велика порція продукту може стати причиною метеоризму і дискомфортного відчуття тяжкості в шлунку.
Рекомендації з приготування вареної кукурудзи
Цілі качани відвареної кукурудзи їдять як самостійну страву. Молоду кукурудзу потрібно варити в киплячій воді протягом 20 хвилин. Існують сорти зі щільнішими зернами темно-жовтого кольору - такі качани мають варитися понад годину, щоб кукурудза не була жорсткою. Але під час тривалої термічної обробки втрачається більша частина вітамінів і мінералів.
Щоб поліпшити смак ласощів, їх посипають сіллю і натирають 82% вершковим маслом. Кукурудзу рекомендується їсти гарячою. Її зручно брати з собою в дорогу як смачний і поживний перекус. Відварені зерна кукурудзи можуть стати ідеальним гарніром до м'яса або додатковим інгредієнтом для салату. Кукурудза добре поєднується зі свіжими овочами, морепродуктами та м'ясом птиці. Цілі качани можна відварити до напівготовності, а потім запекти на грилі, надаючи їм рум'яної скоринки й особливо пікантного смаку.
Зерна відвареної кукурудзи використовуються для приготування супів і перших страв. Вони можуть виступати в ролі начинки для піци і відкритих пирогів, використовуються для прикраси холодних закусок і десертів.
Вживаючи цей продукт разом з іншими стравами, важливо враховувати калорії у вареній кукурудзі, щоб правильно розрахувати загальну енергетичну цінність разового прийому їжі.