Броколі - калорійність
Хімічний склад і калорійність броколі
Качан броколі візуально нагадує цвітну капусту і також складається з окремих суцвіть, але має більш витягнуту форму і насичений зелений колір. Продукт вирізняється характерним пікантним смаком і випромінює насичений аромат із приємними нотками свіжості. М'якоть броколі помірно щільна, хрустка і дуже соковита.
Скільки калорій у броколі? У 100 г продукту міститься всього 28 ккал, 3 г білків, 0,4 г жирів і близько 5 г вуглеводів. За невисокої енергетичної цінності броколі є хорошим джерелом амінокислот і натуральних антиоксидантів. Капуста містить високий відсоток аскорбінової кислоти і калію, а також є цінним джерелом сульфорафану, здатного пригнічувати розвиток ракових клітин. У складі продукту також є клітковина і натуральний рослинний білок. У броколі багато вітамінів А, В, Е і РР, а також заліза, натрію, марганцю, фосфору і бета-каротину.
Корисні та шкідливі властивості броколі
Невисока калорійність броколі є не єдиною корисною властивістю цього виду капусти. Продукт позитивно впливає на травлення, сприяючи очищенню стінок кишківника від залишків їжі та токсинів. Регулярне вживання броколі допомагає вивести з організму солі важких металів і благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи. Амінокислоти в складі продукту необхідні для синтезу серотоніну, який відповідає за гарний настрій. Тому броколі допомагає ефективно боротися з нервовим напруженням і депресією.
Речовини, що містяться в капусті, підвищують еластичність стінок кровоносних судин, зміцнюють серце і перешкоджають розвитку ракових пухлин. Броколі корисно їсти під час вагітності, а також у сезон поширення застудних захворювань для зміцнення імунітету. Додаючи капусту до свого раціону, можна поліпшити стан шкіри та волосся, уповільнити природні процеси старіння в організмі. У складі броколі присутні речовини, які позитивно впливають на зір, підвищують міцність зв'язок і сухожиль. Капусту можна вводити в раціон маленьких дітей, оскільки вона не викликає алергію.
Незважаючи на мінімальну кількість калорій у броколі, зловживати цим видом капусти не слід. Продукт здатний підвищувати кислотність шлункового соку, тому броколі не рекомендується вживати людям із панкреатитом та іншими запальними захворюваннями шлунка. У деяких людей може виникати індивідуальна непереносимість продукту, яка супроводжується алергічними реакціями.
Використання броколі в схудненні
З огляду на те, скільки калорій у капусті броколі, її можна сміливо вводити у свій раціон для ефективного схуднення. Щоб легко позбутися кількох зайвих кілограмів, рекомендується подавати продукт у вигляді гарніру до м'яса або риби кілька разів на тиждень. Броколі можна використовувати як швидкий і корисний перекус, який збагатить організм вітамінами, допоможе поліпшити настрій. Існує кілька дієт, у яких капуста броколі є основним інгредієнтом. Але використовувати такий спосіб схуднення можна тільки за відсутності проблем із травленням, оскільки щоденне вживання продукту стимулює перистальтику кишківника.
Застосування броколі в кулінарії
Капуста броколі, калорійність якої мінімальна, є досить цінним продуктом харчування завдяки своєму вітамінному складу. Щоб зберегти максимум вітамінів, рекомендується їсти продукт у сирому вигляді, додаючи його в овочеві салати та поєднуючи з цвітною капустою. Можна також готувати броколі на пару протягом кількох хвилин - при цьому капуста зберігає більшу частину корисних хімічних сполук і залишається хрусткою.
Броколі добре комбінується з морепродуктами, яйцями, вареною курячою грудкою та м'ясом індички. Капусту можна тушкувати, смажити та запікати в духовці з додаванням спецій. Така термічна обробка зробить продукт м'яким, але під час розрахунку калорійності готової страви враховують не тільки енергетичну цінність броколі, а й кількість калорій в інших інгредієнтах.