Арахіс - калорійність
Склад та харчова цінність арахісу
Плоди арахісу мають довгасту форму і зовні оточені шорсткою захисною шкаралупою світло-коричневого кольору. Усередині цієї оболонки знаходяться боби. Їстівні ядра мають щільну структуру, забарвлені у білий або кремовий колір. Зовні вони вкриті тонкою рожевою або червоною плівкою. Арахіс вирощується на території Латинської Америки, Китаю, США та інших регіонів із відповідним типом клімату. Багато людей вважають арахіс горіхом, але це не так – плоди належать до бобових культур.
Енергетична цінність арахісу досить висока, але, крім великої кількості кілокалорій, продукт містить багато корисних для організму людини речовин. У бобах є цілий набір вітамінів групи В, а також вітаміни С і РР. Плоди містять ненасичені жирні кислоти, кальцій, залізо, цинк, магній та інші мінерали, а також гормон серотонін. Арахіс – цінне джерело антиоксидантів, які забезпечують гарне самопочуття.
Користь та калорійність арахісу
Високий вміст вітамінів та мінералів у плодах арахісу робить боби дуже корисними для людини. Регулярне вживання продукту уповільнює процеси старіння всіх тканин в організмі, підтримує тіло в тонусі та благотворно впливає на настрій. Мінерали, що містяться в арахісі, зміцнюють стінки кровоносних судин, запобігаючи розвитку багатьох серцево-судинних захворювань. Боби покращують пам'ять, стимулюють розумову діяльність головного мозку та позитивно впливають на стан шкірних покривів.
Скільки калорій у 100 грамах арахісу? Харчова цінність 100 г сирого продукту – близько 560 ккал. Смажені боби містять близько 595 кілокалорій, а якщо додати до них сіль та спеції, то енергетична цінність підвищується до 605–620 ккал. Продукт містить близько 30% білків і майже 50% жирів.
Дорослій людині рекомендується з'їдати щодня трохи більше 30 грамів арахісу. При перевищенні цієї норми можуть бути розлади травлення, оскільки боби повільно перетравлюються в шлунку. Людям із алергією потрібно обов'язково очищати ядра від тонкої зовнішньої оболонки, оскільки вона є сильним алергеном.
Використання арахісу в схудненні
Людям із проблемою зайвої ваги потрібно з обережністю їсти арахіс, енергетична цінність якого досить висока. Але завдяки своєму цінному хімічному складу боби можуть забезпечити організм вітамінами та мінералами під час суворих дієт, а також надовго вгамувати почуття голоду. При схудненні препарат рекомендується вживати як живильний перекус порціями по 15-20 г.
Застосування арахісу в кулінарії
Арахіс найчастіше використовують як самостійний продукт. Для покращення смакових характеристик боби злегка обсмажують на сковороді або підсушують у духовці. Очищені та обсмажені плоди посипають сіллю та їдять разом з пивом чи вином.
Завдяки високій харчовій цінності арахіс є ситним продуктом, тому добре втамовує голод. Але, включаючи плоди у свій раціон, потрібно враховувати калорійність арахіс, оскільки надмірне вживання бобів може призвести до появи зайвої ваги.
Свіжі ядра арахісу є основним інгредієнтом для арахісового масла. Його не лише вживають у їжу, а й застосовують у косметології з метою лікування хвороб шкіри. У кондитерському мистецтві арахіс часто виступає інгредієнтом для солодких виробів та десертів. Боби додають у тісто і крем, використовують як декор. З арахісу і сухофруктів можна приготувати смачний і ситний перекус, який зручно брати на роботу або в поїздку.