Чорниці - калорійність
Чорниця багата на такі елементи, як марганець, калій, залізо, мідь, цинк, вітаміни: А, С, РР, вітаміни групи В, а також дубильні речовини. Містить в собі антиоксидант антоцианін та глікозид миртилін.
Завдяки вмісту глікозиду миртиліну, який діє як інсулін, чорниця здатна знижувати рівень цукру в крові та відновлювати функцію підшлункової залози. Також вона корисна для очей, здатна покращувати гостроту зору, має протизапальний ефект при захворюваннях сечовивідних шляхів та органів дихання.Сповільнює процес старіння організму. Є корисною при серцево-судинних захворюваннях, запобігає згортуванню крові.
Чониця має широке застовування як в кулінарії, так і в медицині. З ягід чорниці готують джеми, повидла, компоти, желе, киселі. Використовують як начинку в пирогах, варениках, млинцях. З листя чорниці готують чай, який є корисним при цукровому діабеті.