Яєчний білок сирий - калорійність
Хімічний склад і калорійність яєчного білка
Куряче яйце є цінним харчовим продуктом і складається з білка та жовтка. Яєчний білок має вигляд прозорої, помірно щільної маси в'язкої консистенції. Він не має самостійного смаку й аромату, але вирізняється склеювальними властивостями, а під час збивання перетворюється на повітряну піну.
Скільки калорій у яєчному білку? У 100 г продукту міститься всього 44 ккал. У яєчному білку повністю відсутні жири і вуглеводи, а кількість білків становить понад 11 г на кожні 100 г продукту. На частку води в яєчному білку припадає близько 90%. Крім цього, він містить вітаміни А, В1, В2, В6, D, Е та холін. Продукт не тільки є цінним джерелом натурального легкозасвоюваного білка тваринного походження, а й містить багато мінералів - марганець, кальцій, залізо, цинк. Усі калорії в яєчному білку повністю витрачаються організмом, не трансформуючись у жирові запаси.
Користь і шкода яєчного білка
Крім невисокої калорійності продукт має низку корисних для людини властивостей. У яєчному білку зовсім немає жирів, що дає змогу вживати його навіть під час суворих дієт. Бодібілдери вводять у свій раціон білки для швидкого схуднення без шкоди для м'язів. Страви з яєчних білків корисно їсти після перенесених застудних захворювань, оскільки вони допомагають організму відновити сили. У складі яєчного білка є речовини, які позитивно впливають на склад крові та зміцнюють імунітет.
Яєчний білок, калорійність якого порівняно невелика, позитивно впливає на роботу головного мозку і всієї нервової системи. Вживання продукту дає змогу запобігти розвитку катаракти, знімає біль і першіння в горлі. Білки можна використовувати для компресів під час лікування опіків, щоб прискорити регенерацію шкірних покривів. У разі зірваного голосу корисно вживати в їжу сирий білок, щоб відновити нормальну роботу голосових зв'язок. Продукт допомагає усунути наслідки отруєння, використовується для створення косметичних масок для волосся та обличчя. У яєчному білку містяться сполуки, які підвищують пружність шкіри та розгладжують зморшки, дають змогу позбутися лупи.
Незважаючи на численні корисні властивості, яєчний білок не можна вживати в разі індивідуальної алергії. У великих кількостях продукт може спровокувати збільшення концентрації шкідливого холестерину в крові.
Застосування в кулінарії
Енергетична цінність яєчного білка невисока, але він часто виступає складовим інгредієнтом для різних страв і десертів. Сирий білок курячого яйця додають у м'ясний і рибний фарш, щоб вироби з нього тримали форму в процесі термічної обробки. Відварений яєчний білок може входити до салатів і холодних закусок. Його також додають у супи і використовують для приготування бутербродів, канапе, тарталеток.
Кондитери використовують яєчний білок як основний інгредієнт для повітряного білкового крему. Він ідеально підходить для начинки солодких листкових трубочок, використовується під час формування та прикрашання тортів, тістечок. Найпопулярніший десерт, який готується з яєчних білків і цукру - безе. Збиваючи сирі білки з цукром, отримують ошатну білу глазур, якою покривають торти і здобну випічку. З білків готують суфле, додають їх у тісто для пирогів, млинців, вареників та інших борошняних виробів. Щоб розрахувати калорійність такої страви, потрібно враховувати не тільки калорії яєчного білка, а й харчову цінність інших інгредієнтів.