Горошок зелений свіжий - калорійність
Зелений горошок – це вид бобових, який містить корисні рослинні білки, вуглеводи та більше 20 вітамінів.
Енергетична цінність гороху (свіжого) доволі невисока, хоч і вища за інші овочі. Проте, вища вона за рахунок корисних елементів, а саме – білків. Є в горошку і природній цукор, 18 з 26 потрібних людині амінокислот і м’яка клітковина.
Найбільше в цьому виді бобових вітаміну С, групи В, заліза та біотину. Ці компоненти особливо корисно впливають на красу шкіри та волосся, нервову систему, роботу мозку та сон.
Також переваги горошку – нормалізація рівня холестерину, підтримка імунітету та профілактика анемії. Всі ці корисні властивості притаманні свіжому молодому горошку.
Скільки калорій в гороху?
Свіжий горох (у сирому чи мороженому вигляді) містить 72 ккал на 100 г. З них частина калорій – з цукру (в 100 г орієнтовно 6 г цукрів).
➤ Цікавий факт: якщо горох висушити, то в такому вигляді він без втрати своїх властивостей може зберігатись до 10 років (за правильних умов). Тому це один з тих продуктів, які найдовше зберігаються.
Чи можна їсти горох при схудненні?
Не тільки можна, а дуже рекомендовано. Перша перевага, яку має горох – калорійність, яка невисока і складається з корисних калорій.
Друга ключова перевага – високий вміст вітаміну В5, який позитивно впливає на обмін речовин і нормалізує гормональний фон, які є надзвичайно важливими для корекції ваги.
Шкода гороху
Один з недоліків гороху – він може спричиняти здуття. Тому при лікувальних дієтах його все ж не рекомендовано. Особливо, якщо турбують проблеми з кишківником, шлунком та жовчним міхуром.
♨ Оригінальні рецепти з горохом
Ідеальний варіант вживати молодий горох в сирому вигляді або приготовленим на пару, тоді всі його корисні властивості зберігаються максимально. Та й калорійність гороху в такому випадку мінімальна.
Також він може бути одним з компонентів страви. Наприклад, в таких оригінальних поєднаннях:
• свіжий горох у соусі з авокадо, часнику, зелені, лимонного соку та олії (все розім’яти і подрібнити, а горошок лишити цілим) – такий салат наноситься на хліб або хлібці;
• хумус з відвареного гороху з додаванням оливкової олії, свіжої м’яти, часнику, лимонного соку та спецій;
• свіжий молодий горошок у салаті з огірками, руколою та горішками мигдалю (заправка – олія з лимонним соком та приправами).