Ананас свіжий - калорійність
Хімічний склад і калорійність ананаса
Солодкі ананаси подобаються дорослим і дітям і є плодами великої трав'янистої рослини. Ананаси вирощують переважно в країнах зі спекотним кліматом, а завдяки своїм цінним смаковим характеристикам плід завоював широку популярність у всьому світі.
Ананас являє собою довгастий плід злегка витягнутої форми, вкритий щільною і твердою шкіркою. Вона утворена великою кількістю дрібних зав'язей, розташованих впритул одна до одної. Верхня частина плоду має вигляд своєрідного 'чубчика', утвореного щільним зеленим листям. Шкірка ананаса забарвлена в коричневий колір, а під нею знаходиться пружна їстівна м'якоть жовтого кольору. Вона містить велику кількість соку, має освіжаючий кисло-солодкий смак і виділяє яскравий фруктовий аромат.
Скільки калорій в ананасі? У 100 г продукту міститься всього 49 ккал, близько 0,4 г білків, 0,2 г жирів і майже 11 г вуглеводів. Попри невисоку енергетичну цінність, ананас має багатий хімічний склад, у якому присутні вітаміни та мінеральні сполуки. Свіжі плоди виступають джерелом грубих харчових волокон і особливої речовини бромеліну. Потрапляючи в організм людини, бромелін прискорює розщеплення білків, отриманих із продуктів тваринного походження.
Яка енергетична цінність одного свіжого плоду? Якщо взяти середній за розміром ананас, калорійність 1 шт складе близько 490 ккал. У м'якоті плода багато аскорбінової кислоти і вітамінів групи В. Ананас також містить вітаміни А і РР, калій, магній, залізо, марганець, кальцій та інші мінеральні сполуки.
Корисні властивості та шкода ананаса
Велика кількість вітамінів і мінералів у складі плодів робить їх смачним і корисним продуктом харчування. Але невисока калорійність ананасів є не єдиною їхньою перевагою. Плоди корисно вводити у свій раціон для поліпшення травлення, оскільки вони стимулюють перистальтику кишківника і сприяють очищенню організму від шлаків і токсинів. Ананас рекомендується їсти після вживання висококалорійної м'ясної їжі. У м'якоті містяться речовини, які прискорюють розщеплення жирів, допомагаючи позбутися відчуття тяжкості в шлунку після переїдання.
Регулярне вживання ананаса позитивно впливає на роботу серця і підвищує еластичність стінок кровоносних судин. Плід корисно їсти для зміцнення імунітету і поліпшення настрою. У м'якоті містяться речовини, що мають протизапальні властивості, тому ананас рекомендується вводити в раціон у разі запальних захворювань суглобів і м'язових болів. У плодах також присутні сполуки, що допомагають боротися з набряками. Вживаючи ананаси, можна запобігти хворобам нирок і поліпшити самопочуття в разі ангіни, застудних захворювань. Плоди використовують у косметології, прискорюючи загоєння ран і надаючи антибактеріальну дію на шкіру.
Енергетична цінність ананаса невелика, але зловживати свіжими плодами не варто. М'якоть містить велику кількість соку з високою кислотністю, який здатний подразнювати чутливі стінки шлунка. З цієї причини ананаси не рекомендується їсти в разі гастриту, виразки шлунка. Підвищена кислотність ананасового соку шкодить зубній емалі й може стати причиною карієсу. У людей з підвищеною схильністю до алергії плоди можуть викликати алергічні реакції.
Використання ананаса для схуднення
Плоди відрізняються приємним смаком, а калорійність свіжого ананаса мінімальна, що дає змогу додавати цей продукт у меню дієт і розвантажувальних днів. Прискорюючи розщеплення жирів, ананас підвищує ефективність схуднення і збагачує організм вітамінами, заряджаючи його бадьорістю. У поєднанні з фізичною активністю плоди допомагають запобігти появі целюліту. Існують спеціальні монодієти, ключовим продуктом яких є саме ананас. Але перед використанням таких методик схуднення варто проконсультуватися з лікарем, щоб виключити протипоказання.
Застосування ананаса в кулінарії
Знаючи, скільки калорій у свіжому ананасі, можна без побоювання вживати такі ласощі як самостійний десерт. Плоди попередньо очищають від зовнішньої неїстівної шкірки, а потім нарізають на скибочки. Ананас часто виступає інгредієнтом холодних закусок і салатів, використовується для прикраси десертів і кондитерських виробів. Смак плодів чудово поєднується з курячим філе, морепродуктами. З ананаса готують освіжаючі напої, солодкі желе і джеми.
Поєднуючи свіжі плоди з іншими інгредієнтами, важливо не тільки враховувати, скільки ккал в ананасі, а й брати до уваги енергетичну цінність інших компонентів страви.