Вівсяні пластівці Геркулес - калорійність

Хімічний склад і калорійність геркулесової каші
Цілісні зерна вівса слугують сировиною для виготовлення плоских вівсяних пластівців Геркулес, які часто використовують для приготування каш. Сухі пластівці являють собою сплющене зерно, мають світло-кремовий колір і легкий злаковий аромат. У процесі приготування вони насичуються рідиною, в якій варяться, стають м'якшими, але зберігають структуру. Смак відварених пластівців Геркулес нейтральний, тому їх варять із додаванням солі, цукру та інших добавок, що надають готовій каші насиченого і приємного смаку. Страва має помірно в'язку консистенцію й ідеально підходить для сніданку.
Калорійність Геркулеса в сухому вигляді становить 352 ккал на 100 г. У зазначеній порції вівсяних пластівців міститься майже 13 г білків, понад 6 г жирів і 61 г вуглеводів. Крім цього, у складі продукту присутні всі вітаміни групи В, холін і вітаміни E, H, PP. Сухі пластівці виступають цінним джерелом кальцію, калію, цинку, селену, магнію, марганцю, міді та інших необхідних людині мінеральних сполук. Продукт також містить йод і натуральні антиоксиданти.
Скільки калорій у вареному Геркулесі? Тут усе залежить від того, які інгредієнти було використано для приготування страви. Якщо варити сухі пластівці на воді, то в 100 г готової каші буде не більш як 55 ккал, до 2 г білків, трохи більше ніж 1 г жирів і близько 10 г вуглеводів. Геркулес можна готувати і на молоці, змішуючи його в рівних пропорціях із водою. Калорійність страви буде вищою і становитиме приблизно 96 ккал на 100 г. У зазначеній порції молочної каші з пластівців Геркулес буде майже 4 г білків, 3 г жирів і понад 13 г вуглеводів. А якщо додати у страву мед для солодкості, то енергетична цінність відвареного Геркулеса збільшиться до 119 ккал на 100 г.
Корисні властивості та шкода каші Геркулес
Незважаючи на високу калорійність Геркулеса, його відносять до корисних продуктів. Вівсяні пластівці мають обволікальні властивості, тому можуть входити в раціон людей, які мають різні хвороби органів травлення. Потрапляючи до шлунка, вони утворюють захисну плівку на внутрішніх стінках цього органу, що зменшує ризик розвитку гастриту або виразки. Завдяки високому вмісту вітамінів і мінералів каша Геркулес позитивно впливає на імунітет, дає змогу уникнути проблем із кістками та зубами, очищає кишечник від токсинів.
Калорійність каші Геркулес досить велика, але якщо готувати таку страву без використання цукру або меду, вона матиме низький глікемічний індекс. Це дає змогу використовувати вівсяні пластівці в раціоні діабетиків. Геркулес корисно їсти для профілактики хвороб серця і судин. Продукт містить речовини, які знижують рівень шкідливого холестерину в крові, що допомагає зменшити ризик утворення тромбів у кровоносних судинах.
Регулярне вживання пластівців Геркулес добре впливає на настрій, полегшуючи боротьбу зі стресом і депресією. У продукті присутні сполуки, що беруть участь у синтезі серотоніну - гормону щастя. Додаючи кашу з вівсяних пластівців у свій повсякденний раціон, можна підвищити опірність організму до вірусів, запобігти розвитку онкології та злоякісних пухлин. А невелика порція зварених на воді вівсяних пластівців здатна надовго усунути відчуття голоду, тому Геркулес можна їсти навіть під час суворих дієт для схуднення.
Знаючи, скільки калорій у геркулесової каші, можна легко розрахувати оптимальний розмір разової порції. Але зловживати такою стравою не слід. Сухі пластівці містять фітинову кислоту, яка здатна сповільнювати засвоєння кальцію в організмі людини і може призвести до ослаблення кісток, зубів. Геркулес протипоказаний у разі індивідуальної непереносимості глютену. У великих кількостях каша може спровокувати важкість у шлунку і розлади травлення.
Рекомендації з приготування геркулесової каші
Геркулес моментальна вівсяна каша, калорійність якої буде мінімальною, якщо готувати її на воді. Для такої страви необхідно закип'ятити воду, а потім розчинити в ній сіль і додати вівсяні пластівці - на 200 мл рідини достатньо 3 столових ложок сухого продукту. Кашу готують на повільному вогні протягом 10 хвилин, періодично помішуючи, щоб вона не підгоріла. Після цього знімають з вогню і залишають настоюватися на 5 хвилин. За смаком можна додати цукор, вершкове масло і сухофрукти.
Для дитячого раціону найкраще підходить молочна геркулесова каша, калорійність якої буде вищою, ніж для каші на воді. Для приготування такої каші змішують по 100 мл молока і води та доводять їх до кипіння. У гарячу суміш додають 2-3 столові ложки сухих пластівців, чайну ложку цукру і дрібку солі. Кашу варять на повільному вогні до готовності, а потім настоюють під кришкою кілька хвилин. Подають із вершковим маслом, шматочками свіжих фруктів.
Кашу Геркулес їдять гарячою. Найкраще вживати на сніданок або в першій половині дня, щоб організм встиг витратити отриману енергію до нічного сну.
Підраховуючи калорії в геркулесовій каші, потрібно враховувати енергетичну цінність усіх її складових інгредієнтів. Під час купівлі сухих пластівців важливо звертати увагу на їхній склад. У дешевій продукції міститься багато крохмалю, який підвищує рівень цукру в крові, спричиняє відчуття тяжкості на шлунку.


