Пармезан - калорійність
Калорійність сиру пармезан та його склад
Пармезан - один із найвідоміших сирних делікатесів у світі, який виробляється в окремих провінціях Італії. Його оригінальна назва - Парміджано-Реджано. Продукт виробляється з коров'ячого молока, отриманого виключно в результаті ручного доїння, а самі тварини харчуються лише певними травами. Збір молока та виготовлення делікатесу триває з початку квітня до середини листопада. Для дозрівання сиру потрібно щонайменше 1 рік, а окремі головки можуть витримуватися до 10 років.
Пармезан має досить тверду структуру та специфічний пікантний смак із характерним горіховим післясмаком. Продукт пофарбований в рівномірний світло-жовтий колір, але його скоринка має більш темний відтінок. Місце зрізу сиру завжди виходить нерівним, оскільки Пармезан дуже ламкий.
Калорійність пармезану 392 ккал на 100 г. Сир не містить вуглеводів, але відрізняється високим вмістом білка і жирів. Оскільки пармезан виробляють із натурального коров'ячого молока, він відрізняється високим вмістом кальцію та вітаміну В. У складі сиру також присутні амінокислоти та L-карнітин, який бере участь у розщепленні жирових клітин в організмі.
Користь сиру пармезан
За дотримання технології виготовлення цей вид сиру є абсолютно натуральним продуктом. Тому пармезан рекомендується включати до свого раціону для гарного самопочуття. Але їсти сир рекомендується в помірній кількості, оскільки при надмірному вживанні продукт може викликати головний біль. Не варто поєднувати пармезан із червоним вином. Людям з непереносимістю лактози включати такий сир у своє меню не рекомендується.
Незважаючи на свою неабияку калорійність пармезан має ряд корисних властивостей:
• бере участь у будівництві м'язів та тканин тіла людини;
• сприяє зміцненню скелета, зубів та нігтів;
• покращує роботу центральної нервової системи;
• збагачує організм вітамінами, підтримуючи імунітет.
Застосування сиру пармезан у кулінарії
Продукт можна їсти як самостійну страву, поєднуючи її із сухим білим вином. Крім цього, пармезан добре комбінується зі свіжими фруктами, інжиром, виноградом, горіхами та рідким медом. Сир використовують для приготування холодних закусок та овочевих салатів. Для приготування гарячих страв використовують тертий пармезан. Їм можна посипати пасту, гарячі закуски, піци, другі страви та супи. Калорійність сиру пармезан досить висока, тому і харчова цінність страви з пармезаном буде вищою.
Справжній пармезан має оригінальне маркування, яке нанесене на скоринку. Сир нарізається для продажу прямокутними або трикутними шматочками невеликих розмірів. Продукт продається у вакуумній упаковці, на якій повинна обов'язково бути присутня інформація про виробника. Зберігати пармезан потрібно в холодильнику, загорнувши його у фольгу або паперовий пакет. За таких умов продукт залишається придатним до 6 місяців.