Згущене молоко - калорійність
Хімічний склад і калорійність згущеного молока
Солодке згущене молоко знайоме багатьом із дитинства і його люблять як діти, так і дорослі. Для виробництва таких ласощів використовують пастеризоване молоко і цукор. Згущене молоко є в'язкою помірно густою масою білого кольору й однорідної консистенції. Вона має насичений солодкий смак із характерним молочним присмаком. Іноді в згущене молоко додають какао та інші компоненти, щоб отримати продукт із новими смаковими характеристиками.
Скільки калорій у згущеному молоці? У 100 г продукту міститься 320 ккал, понад 7 г білків, майже 8,5 г жирів і 56 г вуглеводів. Згущене молоко, виготовлене з якісного молока, має не тільки високу калорійність, а й багатий хімічний склад. У ньому присутні вітаміни A, B, C, D, E, H і PP. Продукт містить безліч цінних мінералів і є хорошим джерелом кальцію, магнію, калію, заліза, йоду та інших хімічних сполук. У складі згущеного молока присутні збалансовані солі фосфору.
Скільки калорій у банці згущеного молока? Вага однієї банки в середньому становить близько 400 г, тому в ній міститься 1280 ккал. Купуючи згущене молоко, важливо звертати увагу на його склад, зазначений на етикетці. Якісне згущене молоко не повинно містити рослинних жирів і синтетичних підсилювачів смаку.
Корисні властивості та шкода згущеного молока
Незважаючи на велику кількість калорій у згущеному молоці, воно має корисні для людини властивості. Багатий вітамінний склад продукту робить його хорошою підтримкою для імунітету. Особливо корисно вводити згущене молоко в раціон дітей, оскільки воно містить елементи, необхідні організму, що росте. Згущене молоко відмінно засвоюється організмом, збагачуючи його необхідними мінералами та енергією, швидко втамовує відчуття голоду.
Помірне вживання згущеного молока позитивно впливає на кістки скелета, роблячи їх міцнішими. Продукт необхідний для нормального росту м'язів, а мінеральні сполуки в його складі зміцнюють зубну емаль. Згущене молоко рекомендується їсти під час розумових навантажень для поліпшення роботи головного мозку. Воно нормалізує склад крові, допомагає запобігти проблемам із зором. Оптимальна порція продукту - до 3 столових ложок на день.
Маючи високу калорійність, згущене молоко є забороненим продуктом для раціону людей із зайвою вагою. У згущеному молоці багато цукру, тому його надмірне вживання може згубно впливати на зубну емаль і рівень цукру в крові. Продукт не можна їсти в разі карієсу та цукрового діабету.
Використання згущеного молока в кулінарії
Солодке згущене молоко часто їдять як самостійні ласощі, поєднуючи його з хлібом або печивом. Продукт використовується як солодкий соус до млинців, сирників, сирних запіканок. Згущене молоко можна варити - після такої обробки воно набуває густішої консистенції та насиченого коричневого кольору. Смак вареного згущеного молока нагадує іриску.
Згущене молоко часто входить до складу тортів і тістечок. Його додають у тісто, використовують для приготування крему. Згущене молоко можна розводити кип'яченою водою і використовувати для приготування молочних каш, зокрема й для дитячого меню. Воно чудово поєднується зі свіжими фруктами та ягодами, ідеально доповнює смак бісквіта. Згущене молоко можна додавати в каву або чай. Якщо додати молоко згущене, калорійність готової страви може значно збільшитися. Тому необхідно враховувати харчову цінність згущеного молока, використовуючи його для приготування десертів і солодких страв.


