Помідори Черрі - калорійність
Хімічний склад і калорійність помідора черрі
Помідори набули широкої популярності в усьому світі, а одним із найдекоративніших сортів цих плодів є томати черрі. Вони отримали таку назву завдяки своїм невеликим розмірам і круглій формі. Помідори черрі ростуть гронами, що надає їм ще більшої схожості з ягодами. Стиглі томати черрі можуть мати насичений червоний, жовтий, помаранчевий і навіть зелений колір. Вони мають приємний кисло-солодкий смак з легкими освіжаючими нотками. Зовні томати вкриті гладкою шкіркою, під якою знаходиться соковита м'якоть. Вона має помірно щільну консистенцію і містить дрібне темно-жовте насіння. Помідори черрі цінуються за свій декоративний зовнішній вигляд і відмінні смакові характеристики.
Скільки калорій у помідорах чері? У 100 г свіжих плодів міститься всього 15 ккал, не більше 1 г білків, всього 0,1 г жирів і майже 3 г вуглеводів. Відмінною особливістю томатів черрі є наявність у їхньому складі особливої хімічної сполуки - лікопіну. Цей барвник надає шкірці плодів насиченого червоного кольору і є вельми цінним елементом. Один помідор черрі важить не більше 20 г і містить лише 3 ккал!
Незважаючи на невисоку калорійність томатів черрі, в їхньому хімічному складі є багато цінних сполук. Порівняно з іншими сортами помідорів, у черрі набагато більше аскорбінової кислоти. Плоди містять високий відсоток заліза і калію, виступають джерелом органічних кислот.
Корисні властивості та шкода помідорів черрі
Низька калорійність черрі є далеко не єдиною їхньою перевагою. Маючи більш насичений смак, вони здатні пригнічувати ріст ракових клітин в організмі та допомагають запобігти розвитку злоякісних пухлин. Регулярне вживання томатів черрі дає змогу знизити концентрацію шкідливого холестерину в крові.
Продукт є популярним компонентом дієтичного меню, даючи змогу збагатити харчовий раціон вітамінами і мінералами без шкоди для фігури. черрі дають організму заряд бадьорості та покращують настрій, підвищуючи ефективність схуднення.
Незважаючи на мінімальну калорійність помідорів черрі, зловживати ними не слід. Томати можуть викликати алергічну реакцію у людей з індивідуальною непереносимістю продукту. Особливо часто така харчова алергія проявляється в дитячому віці, тому дітям давати помідори черрі потрібно з обережністю. Продукт не можна їсти при сечокам'яній хворобі. Надмірне вживання томатів черрі може призвести до проблем із суглобами, тому їсти свіжі плоди в літньому віці не рекомендується.
Застосування помідорів черрі в кулінарії
Якщо додати у страву помідори черрі, калорії готового продукту практично не зростуть. Томати можна їсти як самостійний продукт, а також додавати їх у салати і холодні закуски. Володіючи привабливим зовнішнім виглядом, помідори черрі часто використовуються як декор. Вони відмінно поєднуються зі свіжими овочами, м'ясом і копченостями, сиром і зеленню. Для приготування різних страв рекомендується вибирати томати з пружною шкіркою без пошкоджень і слідів гнилі.
Томати черрі можна додавати в начинку для піци та несолодкої випічки. Ідеально підходять для салатів, макаронів, запіканок тощо. Невеликі акуратні плоди ідеально підходять для приготування канапе і закусочних бутербродів. Такі помідори можна бланшувати в окропі, запікати на грилі або в духовці цілим гроном, маринувати в спеціях і в'ялити. Популярною і красивою закускою для святкового столу стануть фаршировані помідори черрі з начинкою з твердого сиру, часнику і зелені.
Знаючи, скільки калорій у помідорі черрі, можна без побоювань додавати його в салати і закуски. Але харчову цінність томатів все ж потрібно враховувати під час підрахунку загальної енергетичної цінності готової страви. Іноді в процесі кулінарної обробки калорійність продукту збільшується, що також варто брати до уваги. Помідори черрі зберігаються довше, ніж великі сорти томатів. Їх можна тримати в нижньому ящику холодильника або просто прибрати в темне прохолодне місце.