Перловка - калорійність
Перловка – це частково відшліфовані зерна ячменю. Ця крупа – лідер по вмісту харчових волокон.
Стандартна порція у 60 г сухої крупи (або 150-180 готової каші) забезпечить 50% денної потреби у клітковині. Завдяки цьому, перлова каша більш поживна за інші види злакових, хоча калорійність перловки, фактично, така сама, як і в інших круп та макаронів.
Перловка має антистресові властивості, знімає втому та покращує роботу мозку. Все завдяки поєднанню магнію і вітаміну В6.
➤ Цікавий факт: перловка вважається «крупою молодості». Все тому, що в ній дуже багато лізину – це амінокислота, яка відповідає за вироблення колагену. Саме колаген підтримує пружність шкіри та сповільнює появу зморшок.
Скільки калорій у перловці?
У сухій перловій крупі 325 ккал на 100 г. У середній порції 60 г міститься 195 ккал.
Чи можна їсти перловку під час схуднення?
Потрібно! Вона покращує травлення та метаболізм, на тривалий час зберігає відчуття ситості та майже не містить цукрів. Хоч енергетична цінність перловки й висока, проте вона містить лише корисні складні вуглеводи, тож піде на користь.
Шкода перловки
Єдиний недолік – крупа важка для перетравлювання. Тому її виключають з раціону під час хвороб ШКТ у стані загострення.
♨ Оригінальні рецепти з перловкою:
• страва човлент – перловка, варена на бульйоні з м’ясом і з додаванням квасолі, томатної пасти, моркви, цибулі, часнику, сушеної паприки;
• різотто з перловки з додаванням бульйону, білого вина, грибів, цибулі, вершкового масла та пармезану;
• перлові котлети (з картоплею, морквою, цибулею, часником і панірувальними сухарями).