Манка - калорійність
Манка – це пшениця дуже дрібного помелу. В ній переважають швидкі вуглеводи, а точніше – крохмаль. Особливо у крупі з пшениці м’яких сортів. Тому, хоч калорійність манки й висока, відчуття ситості буде недовгим і вже за 2-3 години з великою імовірністю захочеться їсти.
Манна крупа містить ряд корисних компонентів, зокрема, вітаміни групи В, Е, РР, фосфор, залізо. Але в цій каші значно менший вміст вітамінів, ніж в нешліфованих крупах чи в цільній пшениці.
➤ Цікавий факт: у манці міститься фітин. Ця речовина перешкоджає засвоєнню кальцію та вітаміну D.
Скільки калорій у манці?
У 100 г сухої крупи міститься 326 ккал. Стандартна порція на 40 г крупи (або 200-250 г готової каші, в залежності від кількості доданої рідини) містить 130 ккал. Але з такими додатками, як цукор, молоко і масло, калорійність каші може суттєво збільшитись.
Чи можна їсти манку під час схуднення?
Бажано, вживати її у чистому вигляді рідко. Бо вона не принесе користі під час схуднення. Ще й через стрибки цукру в крові виникне сильний апетит. Проте, манку з твердих сортів можна додавати у запіканки чи десерти.
Шкода манки
Головний недолік – вона сприяє набору ваги. Бо енергетична цінність манки висока, особливо з додатками. Відмовитись від манки слід тим, хто має діабет і не засвоюваність глютену.