Креветки варені - калорійність
Хімічний склад і калорійність варених креветок
Креветки належать до категорії морепродуктів, а приготувати їх може навіть кулінар-початківець. Найчастіше в їжу вживаються саме відварені креветки. М'ясо рачків після термічної обробки набуває світло-рожевого або яскраво-червоного кольору і відрізняється ніжною текстурою. Продукт має насичений смак і характерний аромат, у якому добре відчувається домішка йоду.
Скільки калорій у варених креветках? У 100 г продукту міститься приблизно 95 ккал, майже 19 г білків і всього 2 г жирів. У відварених креветках зовсім немає вуглеводів, але багато поліненасичених жирних кислот і легкозасвоюваного білка. У хімічному складі продукту присутні вітаміни В, Е і РР, а також цінні мінеральні сполуки - кальцій, йод, селен, фтор, цинк, фосфор і багато інших. Більшість вітамінів і мінералів зберігаються в креветках навіть після їх термічної обробки.
Корисні та шкідливі властивості
Креветки очищені варені, калорійність яких мінімальна, можна додавати в меню для дієт і розвантажувальних днів. Продукт викликає тривале відчуття насичення і стає для організму джерелом вітамінів і мінералів, яких часто не вистачає в мізерному дієтичному раціоні. А регулярне вживання креветок прискорює метаболізм, сприяючи швидкому спалюванню зайвих жирових відкладень.
Відварені креветки дають організму людини натуральний білок, який виступає будівельним матеріалом для клітин усіх органів і тканин. Завдяки багатому хімічному складу продукт зміцнює імунітет, благотворно впливає на роботу головного мозку і серця, підвищує еластичність стінок судин. Креветки корисно вводити в раціон з метою профілактики хвороб ендокринної системи. Регулярне вживання креветок допомагає поліпшити стан волосся, шкіри та нігтів.
Незважаючи на високу користь продукту, їсти його рекомендується помірними порціями. Калорійність відварених креветок може збільшуватися, якщо їх було приготовлено з великою кількістю солі та спецій. Креветки, які вирощувалися в забрудненому екологічному середовищі, здатні накопичувати токсичні для організму солі важких металів, тому можуть становити небезпеку для здоров'я.
Застосування в кулінарії
Свіжі креветки відварюють у бульйоні з додаванням солі та спецій, а потім очищають від панцирів і використовують у їжу. Очищені відварені креветки поливають лимонним соком і їдять як самостійну закуску, поєднуючи їх із соусом тартар.
Креветка варена, калорійність якої порівняно невисока, є популярним інгредієнтом салатів. Вона чудово комбінується зі свіжими овочами, різними видами гарнірів і пасти. Креветки можна додавати в супи, холодні закуски та начинку для піци. Цей вид морепродуктів часто виступає складовим інгредієнтом для суші, оскільки добре поєднується зі смаком соєвого соусу і васабі.