Інжирний персик - калорійність
Хімічний склад і калорійність інжирного персика
Існує безліч різновидів персика, які відрізняються один від одного зовнішніми особливостями і смаковими нотками. Один із найцікавіших сортів цієї культури - інжирний персик, що має приємний аромат і насичений фруктовий смак із легкими пряними нотками. Плоди мають злегка сплющену форму, тому такий вид персика називають плоским. Зовні він вкритий тонкою, злегка опушеною шкіркою, під якою знаходиться соковита м'якоть. Стиглі плоди можуть мати жовто-кремовий або темно-червоний колір. Скільки калорій в інжирному персику? У 100 г продукту міститься всього 60 ккал, 1 г білків і приблизно 14 г вуглеводів. У плоских персиках немає жирів, але багато харчових волокон і крохмалю. Плоди містять органічні кислоти, бета-каротин, моно- і дисахариди.
Інжирні персики багаті на вітаміни групи В. У м'якоті плодів багато аскорбінової кислоти, вітамінів Е, К і Н. У хімічному складі продукту присутні цінні мінеральні речовини - калій, натрій, фосфор, магній, кальцій, залізо і багато інших. Плоский персик виступає джерелом ефірних олій і натуральних пектинів
Корисні властивості та шкода
Персик інжирний, калорійність якого порівняно невисока, має низку корисних для людини властивостей. Регулярне вживання плодів допомагає поліпшити роботу кишківника і нормалізувати травлення, позбавляє від здуття живота. Багатий вітамінний склад плоских персиків робить їх корисними для імунітету, підвищуючи опірність організму вірусам та інфекціям.
Інжирні персики відмінно підходять для меню дієти. Під час схуднення вони виступають для людини джерелом корисних хімічних сполук, прискорюють втрату зайвої ваги, сприяють виведенню шлаків і токсинів, підвищують настрій. Плоди позитивно впливають на роботу печінки та нирок, допомагають зміцнити серцевий м'яз, здатні зняти неприємні симптоми токсикозу у вагітних жінок.
Незважаючи на невисоку калорійність плоского персика, їсти його потрібно помірними порціями. Плоди можуть викликати алергічні реакції у людей з індивідуальною непереносимістю продукту. Плоскі персики підвищують рівень цукру в крові, тому не рекомендовані людям із цукровим діабетом.
Застосування інжирного персика в кулінарії
Приємний смак і невелика калорійність персика інжирного дають змогу широко використовувати його в кулінарії. Свіжі плоди можна їсти як самостійну страву між основними прийомами їжі. Скибочки інжирного персика добре поєднуються за смаком з кашами і йогуртом. Під час схуднення плоди можуть стати чудовим доповненням до кисломолочного сиру 5%.
Інжирний персик часто виступає інгредієнтом начинок для пирогів і солодкої випічки. Скибочки плодів використовують для прикрашання тортів, тістечок і десертів, додають у соуси до м'ясних і рибних закусок. Плоский персик можна консервувати на зиму, сушити, готувати з нього компоти, варення і густі джеми.