Горіх бразильський - калорійність
Хімічний склад і калорійність бразильського горіха
Батьківщиною бразильського горіха є Південна Америка, але цей продукт набув великої популярності в усьому світі завдяки своєму пікантному смаку і цінним харчовим характеристикам. Їстівні ядра з точки зору ботаніки є насінням дерева Бертолетія. Воно міститься в невеликій круглій коробочці з щільною деревовидною оболонкою, яка може досягати в діаметрі 15 см. Бразильські горіхи розташовані всередині коробочки щільно один до одного, як часточки цитрусових. Зерна мають трикутну форму у вигляді півмісяця, віддалено нагадуючи квасолю. В одній коробочці може міститися від 8 до 24 горіхів.
Калорійність бразильського горіха становить близько 656 ккал на 100 г. У зазначеній порції продукту міститься понад 66 г жирів, близько 14 г білків і майже 5 г вуглеводів. Бразильський горіх має характерний земляний смак, який нагадує смак кедрового горіха. Зовні зерна вкриті тонкою світло-коричневою плівкою, під якою знаходиться масляниста тверда м'якоть. Вона забарвлена в бежевий колір.
Бразильський горіх, калорії якого здатні швидко дати організму необхідну енергію, має багатий хімічний склад. Продукт містить жирні кислоти Омега-3, а також велику кількість цинку, марганцю, міді та клітковини. У бразильському горісі присутні селен і магній, мононенасичені жири і фосфор, а також амінокислоти - аргінін і бетаїн. Продукт є цінним джерелом вітамінів і високоякісного білка натурального походження.
Користь і шкода бразильського горіха
Бразильський горіх харчова цінність якого досить висока, має низку корисних для людини властивостей. Це пояснюється багатим вітамінно-мінеральним складом продукту. Горіхи корисно вводити у свій раціон для поліпшення роботи кишківника, а клітковина у складі продукту сприяє виведенню токсинів і шлаків. У складі бразильського горіха присутні речовини, що сповільнюють ріст ракових клітин. Продукт корисно їсти бодібілдерам, оскільки він допомагає швидко поповнити запас енергії після тренування і сприяє нарощуванню м'язової маси. Під час схуднення пара бразильських горіхів може швидко втамувати голод, викликаючи тривале відчуття насичення.
Знаючи кількість калорій у бразильському горісі, потрібно дотримуватися норми і вживати продукт у помірній кількості. Допустима денна норма продукту становить 40-50 г - це приблизно пару горіхів. За наявності надмірної ваги ця кількість зменшується до 30 г на день.
Бразильські горіхи можуть викликати алергію, тому людям із підвищеною чутливістю до алергенів слід з обережністю вводити цей продукт у свій раціон. Зовнішня плівка, що покриває їстівні ядра, містить невелику кількість радію і барію, які у великих дозах шкідливі для організму. Крім цього, у складі зовнішньої оболонки присутні афлатоксини - специфічні речовини, які при накопиченні в організмі здатні спровокувати рак печінки.
Використання бразильського горіха в кулінарії
Бразильські горіхи, калорійність яких досить висока, можуть бути самостійним поживним перекусом. Вони добре поєднуються з іншими видами горіхів, часто виступають інгредієнтом вітамінних сумішей із сухофруктів і меду. Бразильський горіх подають до сирних страв і готують із нього самостійну закуску, додаючи до зерен сіль.
Зерна бразильського горіха надають пікантного смаку салатам і закускам зі свіжих овочів. Продукт чудово поєднується зі свіжими фруктами, полуницею та іншими ягодами. Маючи привабливу форму, бразильські горіхи часто виконують роль декору в кондитерському мистецтві, виступаючи прикрасою для тортів, десертів і тістечок.
Бразильські горіхи також використовуються для приготування м'ясних страв і гарячих закусок, відмінно комбінуються за смаком з м'ясом дичини. Продукт є ключовим інгредієнтом для приготування соусу песто.
Використовуючи продукт у кулінарії, важливо не забувати, скільки калорій у бразильському горісі, а також враховувати харчову цінність інших інгредієнтів, які входять до складу страви.