Макарони по-флотськи - калорійність

Хімічний склад і калорійність макаронів по флотськи
Макарони є одним із найпопулярніших продуктів у всьому світі. Їх готують із різними добавками та соусами, а одним із найвідоміших варіантів страви стали макарони по флотськи. Вони є повноцінним самостійним продуктом, який можна їсти на обід або вечерю. Ключовими компонентами такої страви є макаронні вироби та м'ясний фарш, який може бути приготований зі свинини, яловичини або м'яса птиці. Макарони по флотськи мають приємний смак і багатий хімічний склад. За допомогою спецій та інших добавок можна надавати класичному рецепту цікаві смакові нотки.
Скільки калорій у макаронах по флотськи? Цей показник залежить від того, який м'ясний фарш використовується. Харчова цінність варених макаронів становить близько 150 ккал на 100 г. Якщо готувати страву зі свининою, то до цього показника додасться ще 290-320 ккал, залежно від жирності м'яса. У 100 г яловичого фаршу міститься близько 260 ккал. А у фарші з курки або індички - від 145 до 190 ккал. Крім цього, для приготування макаронів по-флотськи використовуються ріпчаста цибуля і рослинна олія, калорії яких також потрібно враховувати. Найчастіше страву готують із яловичини, харчова цінність 100 г становить близько 296 ккал. У зазначеній порції міститься понад 12 г білків, до 15 г жирів і майже 28 г вуглеводів.
Попри високі калорії в макаронах по флотськи вони виступають джерелом цінних хімічних сполук. Макарони містять рослинні білки і ліпіди, харчові волокна і глютен. У складі продукту також є вітаміни групи B, вітаміни A, E і H. У м'ясному фарші міститься натуральний білок тваринного походження. Макарони по-флотськи є джерелом амінокислот і мінеральних сполук, серед яких натрій, фосфор, цинк, магній, калій і багато інших.
Корисні властивості та шкода макаронів по-флотськи
Попри те, що продукт має порівняно високу калорійність, макарони по-флотськи мають низку корисних властивостей. Тваринний білок у складі страви необхідний для росту м'язів і бере участь у будівництві всіх тканин тіла людини. Макарони по флотськи рекомендується їсти після фізичних тренувань для відновлення сил. Продукт стимулює травлення, допомагає підтримувати організм у тонусі та покращує настрій. У складі страви є сполуки, які благотворно впливають на роботу нервової системи, нормалізують сон і допомагають боротися з депресією.
Маючи високі калорії макарони по-флотськи здатні швидко вгамовувати відчуття голоду. У них містяться повільні вуглеводи, які довго розщеплюються в організмі, надовго викликаючи відчуття ситості. Завдяки наявності клітковини макарони очищають кишечник від токсинів. Страву корисно їсти для профілактики серцево-судинних захворювань і зміцнення серця. Регулярне вживання макаронів по флотськи знижує рівень шкідливого холестерину в крові, допомагає позбутися головного болю і підвищує працездатність.
Макарони по флотськи, калорійність яких досить висока, не рекомендується їсти людям із проблемою зайвої ваги. Продукт протипоказаний у разі індивідуальної непереносимості глютену. За наявності запальних хвороб органів травлення вводити макарони по флотськи в раціон потрібно з обережністю, використовуючи для їхнього приготування більш дієтичні види м'яса.
Рекомендації з приготування макаронів по флотськи
Існує багато рецептів, за якими готують макарони по флотськи, скільки калорій у страві залежить від доданих інгредієнтів. Макаронні вироби рекомендується брати з твердих сортів пшениці. У такому продукті міститься максимум корисних хімічних сполук і повільних вуглеводів, які не завдадуть шкоди фігурі. Вироби з твердих сортів пшениці добре зберігають форму під час термічної обробки.
Макарони закладають у каструлю з киплячою підсоленою водою і варять до готовності. Вироби мають бути м'якими, але не надто перевареними. Зварені макарони відкидають на друшляк і промивають холодною водою. На сковороді з розігрітою олією обсмажують до золотистого кольору дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Потім до неї додають м'ясний фарш, сіль і спеції за смаком. Суміш обсмажують на сковороді до повної готовності м'яса. За бажанням можна додати нарізані дрібними скибочками свіжі помідори або томатний соус. Готову м'ясну засмажку перемішують із макаронами. Перед подачею страву можна посипати тертим сиром або рубаною зеленню кропу, петрушки.
Щоб розрахувати, яку харчову цінність мають макарони по-флотськи, калорії потрібно враховувати у всіх компонентах страви. Найдієтичнішим варіантом будуть макарони з фаршем із курячої грудки. Найбільшу енергетичну цінність має страва зі свининою.


