Картопля сира - калорійність
Картопля є джерелом вуглеводів (особливо крохмалю), також є великої кількісті цінних речовин у вигляді магнію, заліза, цинку , міді, марганцю, фосфору, йоду, нікелю, кальцію, калій, вітаміни С, В 1, В 2, РР.
Сира картопля не придатна до вживання. Картопля містить отруйний алкалоїд соланін. В основному він міститься у квітках, плодах та паростках. Соланін - це токсична нервова отрута, негативний вплив якого може вплинути на мозок. Зазвичай виникають відчуття нудоти, запаморочення і через мозок може бути негативний вплив на зір. Соланін також дуже негативно впливає на здоров'я суглобів під час вагітності. Найбільш токсичні - стара картопля та всі її зелені частини. Готуючи ці бульби, ніколи не забудьте обережно видалити паростки та всі зелені частини. Картопля - це підходящий гарнір для регулярної дієти.
З картоплі можна приготувати безліч смачних страв. Її можна смажити, тушкувати, запікати, варити, використовувати як начинку для пирогів та вареників. Зі соку картоплі виготовляють картопляний крохмаль.