Фініки свіжі - калорійність
Фініки: калорії та склад
Плоди фінікової пальми відрізняються насиченим солодким смаком і містять високий відсоток вуглеводів - близько 60 г на 100 г. У той же час, харчова цінність фініків досить низька, що дозволяє включати їх у свій раціон навіть під час дієти. Для ефективного схуднення можна вживати плоди між основними прийомами їжі як перекушування.
Як порахувати, скільки кілокалорій у фініках? Вага одного плоду становить близько 15 г, а його харчова цінність не перевищує 40 ккал. Фініки рекомендується включати до раціону всім, хто стежить за своїм здоров'ям і хоче мати нормальне самопочуття, збагачуючи свій організм вітамінами.
Фініки мають унікальний хімічний склад і містять безліч корисних елементів:
• вітаміни А, В1, В2, В6;
• амінокислоти;
• харчові волокна та пектин;
• клітковина;
• корисні мінерали – сірка, мідь, калій, залізо, фосфор, магній, натрій, цинк, марганець;
• пантотенова кислота.
Фініки: калорійність 100 гр та користь продукту
Плоди здатні повністю забезпечити організм енергією для всіх процесів життєдіяльності. Завдяки своєму багатому хімічному складу фініки виступають для людини цінним джерелом мінералів та вітамінів. Продукт має такі корисні властивості:
• зміцнює імунітет, захищаючи організм від вірусів та бактерій;
• блокує розвиток ракових клітин;
• підтримує нормальну роботу серцево-судинної системи;
• покращують діяльність головного мозку;
• стимулюють вироблення грудного молока у жінок після пологів;
• знижує рівень шкідливого холестерину у крові;
• сприяє швидкому відновленню організму після перенесених хвороб;
• допомагає боротися з депресією та стресом, благотворно впливаючи на нервову систему.
Скільки калорій у 100 гр фініків? Свіжі плоди містять від 240 до 260 ккал на 100 г. У їжу можуть вживатися також в'ялені та сушені фініки, які вільно продаються на полицях магазинів. При частих головних болях та мігренях, а також за наявності каменів у нирках фініки потрібно їсти з обережністю. Вживання великої кількості продукту може призвести до руйнування зубної емалі.
Як правильно їсти фініки?
У кулінарії найчастіше використовуються сушені чи в'ялені фініки. Їхня енергетична цінність становить 275–280 ккал на 100 г. Плоди можна вживати як самостійний десерт. Фініки додають у салати та закуски, використовують як додатковий інгредієнт для соусів та сиропів. Плоди часто виступають інгредієнтом десертів, їх додають у начинку для випікання. З фініків готують різноманітні алкогольні напої.
Для підтримки нормального самопочуття людині достатньо щодня з'їдати до 5 фініків середнього розміру. Цю кількість поділяють кілька прийомів. Плоди запивають водою чи зеленим чаєм.
Свіжі фініки можна зберігати у паперовому пакеті за температури близько 0°С. За таких умов вони залишаються свіжими до двох місяців.