Білок вареного яйця - калорійність
Хімічний склад і калорійність вареного яєчного білка
Курячі яйця стали популярним продуктом щоденного раціону багатьох людей і складаються з білка і жовтка. Білок сирого курячого яйця являє собою напіврідку субстанцію прозорого або злегка жовтуватого кольору і має цінні харчові характеристики. Під час відварювання він набуває щільної структури й однорідного білого кольору. Смак відвареного яєчного білка досить нейтральний, але приємний.
Скільки калорій у вареному яєчному білку? Порція зі 100 г продукту містить близько 42 ккал, приблизно 9 г білка, близько 0,2 г жирів і не більше 1 г вуглеводів. Білок курячого яйця є джерелом цінних вітамінів групи В, вітаміну К і мінералів. У хімічному складі продукту також присутні натуральні ферменти та глюкоза. Білок курячого яйця містить високий відсоток холіну і ніацину. У ньому практично немає жирів, але багато амінокислот, які необхідні для нормального протікання хімічних процесів в організмі.
Користь і шкода вареного яєчного білка
Білок курячого яйця має низку корисних для організму людини властивостей. Навіть під час схуднення можна їсти варений яєчний білок, калорійність 1 шт зовсім невисока. У складі продукту немає холестерину, тому його корисно їсти на сніданок. Регулярне вживання вареного яєчного білка прискорює метаболізм, сприяючи спалюванню жирових відкладень. Спортсменам корисно вводити відварений яєчний білок у меню для набору м'язової маси і відновлення організму після фізичних навантажень.
Додаючи в раціон варений яєчний білок, можна поліпшити згортання крові й очистити внутрішню поверхню стінок кровоносних судин від холестеринового нальоту. Продукт дуже корисний для вагітних жінок, даючи змогу знизити ризик розвитку патологій у плода. Вживання варених яєчних білків підтримує роботу нервової системи, стимулює вироблення статевих гормонів. Цей продукт незамінний для вегетаріанців, які відмовилися від вживання м'яса.
Яєчний білок варений, калорійність якого невелика, практично не приносить шкоди організму, оскільки більша частина холестерину в курячому яйці зосереджена в жовтку. Але в разі індивідуальної непереносимості продукту можуть виникати алергічні реакції. Тому людям із підвищеною схильністю до алергії рекомендується вводити у свій раціон варені яєчні білки з обережністю.
Використання вареного яєчного білка в кулінарії
Знаючи, скільки калорій у вареному яєчному білку, можна розрахувати допустиму разову порцію продукту. Відварені білки, приправлені сіллю і спеціями, можуть бути самостійною стравою або входити до складу салатів і холодних закусок. Іноді продукт додають у супи та перші страви. Варений білок курячого яйця можна вводити як прикорм до раціону дітей до року, оскільки він засвоюється організмом дитини легше, ніж жовток, і не викликає алергічних реакцій.