Кефір 1% - калорійність
Хімічний склад і калорійність кефіру 1%
З молока отримують різні кисломолочні продукти, а одним із найпопулярніших є кефір. Він може мати різний відсоток жирності, який залежить від жирності вихідної сировини. У промислових масштабах кефір отримують у результаті додавання до молока спеціальних грибків, які викликають процес бродіння. Готовий продукт містить невеликий відсоток спирту, а в структурі напою помітні бульбашки повітря, які свідчать про протікання процесу дріжджового бродіння.
Скільки калорій у кефірі 1%? У 100 г продукту всього 40 ккал, майже 3 г білків, 1 г жирів і 4 г вуглеводів. Напій повністю зберігає молочний білок, який міститься у вихідній сировині та має білий колір. Консистенція кефіру рідка, однорідна, але густіша, ніж у молока. Продукт вирізняється приємним кисломолочним смаком із пікантними гострими нотками. Інгредієнтами натурального 1% кефіру виступають тільки молоко і закваска спеціальних грибків.
Незважаючи на невелику калорійність кефіру 1 відсоткового, він містить багато цінних хімічних сполук. У складі напою присутні вітаміни А, Е, Н, С, D, РР, а також вітаміни групи В. Продукт виступає джерелом мінералів, серед яких залізо, цинк, фосфор, калій, сірка, мідь і багато інших. В 1% кефірі багато амінокислот і молочнокислих бактерій, які є натуральними пробіотиками.
Корисні властивості та шкода кефіру 1%
Маючи невисоку калорійність, кефір 1% дуже корисний для організму людини. Молочний білок у складі продукту виконує роль будівельного матеріалу для клітин і тканин. Кефір корисно рекомендується вводити в раціон дітей і літніх людей, оскільки він позитивно впливає на зміцнення кісток і зубів. Молочнокислі бактерії у складі продукту нормалізують мікрофлору кишківника, очищаючи його від токсинів. Регулярне вживання кефіру дає змогу поліпшити травлення і виступає хорошою профілактикою закрепів.
У складі продукту є сполуки, які блокують ріст і розвиток ракових клітин. Додаючи кефір у свій раціон, можна запобігти онкологічним захворюванням і зміцнити імунітет. Напій рекомендується пити в разі безсоння і хронічної втоми, а також у період відновлення організму після різних хірургічних операцій. Кефір корисний для профілактики хвороб нирок і печінки, може виступати допоміжним засобом під час лікування туберкульозу.
Незважаючи на мінімальний вміст калорій у кефірі 1% пити його потрібно в помірних кількостях. Такий напій підвищує кислотність шлунка, тому може спричинити дискомфорт у разі гастриту та виразки. Людям зі слабким кишківником вживати кефір потрібно з обережністю, оскільки він може спричинити здуття та розлад травлення.
Застосування 1% кефіру при схудненні
Знаючи, скільки калорій в 1 відсотковому кефірі, можна сміливо пити його під час дієти для зниження ваги. Продукт має приємний смак і допомагає швидко втамувати голод, викликаючи тривале відчуття насичення. Вживання кефіру під час схуднення дає змогу нормалізувати водний баланс в організмі і забезпечує його корисними елементами, яких часто не вистачає в обмеженому дієтичному раціоні.
У кефірі є сполуки, що прискорюють обмін речовин. Вживаючи такий напій у поєднанні з фізичними навантаженнями, можна підвищити ефективність дієти і швидко позбутися зайвих кілограмів. Продукт також підходить для розвантажувальних днів, допомагаючи вивести з організму токсини і поліпшити самопочуття.
Використання кефіру з жирністю 1% у кулінарії
Кефір 1 відсотковий, калорійність якого точно не завдасть шкоди фігурі, можна пити як самостійний напій. Його змішують із вівсяними пластівцями і мюслями, вживають із печивом, кукурудзяними паличками і здобною випічкою. Такий напій може стати поживним і корисним перекусом між основними прийомами їжі.
Кефір 1% також додають у тісто для млинців, оладок і різної випічки. На основі напою можна готувати соуси та корисні заправки до салатів зі свіжих овочів. Смак продукту чудово поєднується з часником, свіжою зеленню і прянощами.