Суп гороховий - калорійність
Хімічний склад та калорійність горохового супу
Ароматний гороховий суп має характерний приємний смак і може бути як частиною комплексного обіду, так і самостійною ситною стравою. Такий суп часто густіший, ніж інші перші страви, а перед подачею його нерідко перебивають в однорідне пюре. Гороховий суп має золотавий або світло-коричневий колір і може готуватися з додаванням різних інгредієнтів.
Скільки калорій у гороховому супі? У 100 г страви, приготованої за класичним рецептом на м'ясному бульйоні зі свинини, міститься приблизно 66 ккал, понад 4 г білків, приблизно 2,5 г жирів і близько 9 г вуглеводів. Крім цього, гороховий суп є джерелом натурального білка рослинного походження. Він відрізняється високою якістю і може частково замінювати білок тваринного походження. У страві велика кількість харчових волокон і цінної для людини глутамінової кислоти. Горох, який є основним інгредієнтом супу, містить багато калію та інших мінералів.
Скільки калорій у пісному гороховому супі? Без м'яса страва виходить більш дієтичною і часто входить до раціону вегетаріанців. У 100 г супу міститься не більше 52 ккал, близько 3 г білків, 10 г вуглеводів і всього 0,3 г жирів.
Корисні властивості та шкода горохового супу
Високоякісний білок у складі відіграє важливу роль у будівництві м'язів. Гороховий суп варто споживати при розумових навантаженнях, оскільки він стимулює діяльність головного мозку. Регулярне вживання страви допомагає поліпшити перистальтику кишківника та запобігти розвитку хвороб травлення. Гороховий суп рекомендується вводити в раціон для профілактики хвороб серцево-судинної системи та підвищення еластичності стінок кровоносних судин.
Якщо до складу страви входять копченості, вершкове масло і спеції, то її калорійність буде високою. Але знаючи, скільки калорій у тарілці горохового супу, можна розрахувати оптимальний розмір разової порції, яка не завдасть шкоди фігурі. Зловживати такою стравою не варто. У великих кількостях гороховий суп може спровокувати здуття, яке супроводжується больовими відчуттями в шлунку. Страву краще взагалі виключити з раціону людям зі слабким кишківником.
Рекомендації з приготування горохового супу
Кількість калорій у гороховому супі залежить від того, які інгредієнти входять до його складу. Існує безліч варіантів цієї страви, але в кожному з них горох рекомендується попередньо замочити на кілька годин у холодній воді. Ця процедура необхідна для того, щоб горох розм'якшився і швидше приготувався в киплячій воді. За класичним рецептом гороховий суп готується на м'ясному бульйоні зі свинини. Шматочки м'яса і підготовлений горох складають у каструлю, заливають водою і варять на помірному вогні протягом години. За смаком додають сіль та інші спеції. Потім у бульйон додають дрібно нарізану очищену картоплю. Окремо готують засмажку з цибулі та моркви, обсмажуючи їх на вершковому маслі. За кілька хвилин до готовності засмажку додають у каструлю з іншими інгредієнтами.
Враховуючи енергетичну цінність усіх складових компонентів страви, можна порахувати, скільки калорій у супі гороховому. Найбільш калорійним буде суп, приготований на реберцях або інших копченостях із додаванням спецій. Найнижчу харчову цінність має пісний гороховий суп, приготований на овочевому бульйоні. У такій страві, крім стандартного набору овочів, часто присутня селера, а замість соняшникової олії використовується оливкова.