Соєвий соус - калорійність
Хімічний склад і калорійність соєвого соусу
В азіатській кухні соєвий соус є одним із ключових інгредієнтів, маючи яскраво виражений пікантний смак і насичений аромат. Цей продукт є результатом бродіння соєвих бобів, яке відбувається при додаванні до них солі, води і спеціальних грибків. Соєвий соус являє собою однорідну рідину темно-коричневого кольору і має характерний солоний смак. Його консистенція може бути рідкою або злегка в'язкою, залежно від технології виробництва. Для приготування натурального якісного продукту потрібен час, оскільки природний процес бродіння займає кілька місяців.
Скільки калорій у соєвому соусі? У 100 г продукту міститься всього 53 ккал, 7 г білків і 8 г вуглеводів. У соєвому соусі зовсім немає жирів, але багато амінокислот. Крім цього, він містить велику кількість вітамінів групи В і цінні мінерали - магній, залізо, калій, фосфор, кальцій, марганець і багато інших. Соєвий соус також виступає джерелом натуральних антиоксидантів. Продукт не потребує додаткової термічної обробки, тому повною мірою зберігає свій багатий хімічний склад під час використання в кулінарії.
Корисні властивості та шкода соєвого соусу
Соєвий соус, енергетична цінність якого невелика, має низку корисних для людини властивостей. Додаючи у свій раціон такий продукт, можна сповільнити природні процеси старіння і зміцнити стінки кровоносних судин. Соєвий соус є ефективним профілактичним засобом проти хвороб серця і допомагає підтримувати нормальну роботу нервової системи.
Соєвий соус допомагає боротися з безсонням і головними болями. Його регулярне вживання усуває набряки, благотворно впливає на м'язи в разі розтягнень і м'язових спазмів. Соєвий соус добре підходить для раціону людей, які ведуть боротьбу із зайвою вагою. Така заправка здатна надати цікавих смакових ноток іншим продуктам дієтичного раціону, замінюючи сіль, спеції та рослинну олію.
Незважаючи на невисоку харчову цінність соєвого соусу, зловживати ним не можна. У складі продукту присутня сіль, яка може накопичуватися в організмі та спровокувати хвороби суглобів. Не варто вживати в їжу соєвий соус, приготований з використанням добавок для прискорення бродіння. Такий продукт не принесе організму користі, а в деяких випадках навіть може нашкодити здоров'ю.
Застосування соєвого соусу в кулінарії
Існує безліч страв, приготованих із використанням соусу соєвого, калорійність якого порівняно невелика. Його часто використовують як пікантну заправку до білого вареного рису або фунчози, додають в овочеві салати замість рослинної олії. Соєвий соус традиційно подають до суші, оскільки він чудово доповнює смак риби і морепродуктів, а також використовують для приготування популярного в азіатській кухні соусу теріякі.
Маючи пікантний смак, соєвий соус може стати основою маринаду для риби, свинини, яловичини та м'яса птиці. Продукт часто входить до складу інших соусів для гарячих страв і закусок, приготованих із додаванням креветок, грибів, гірчиці та інших інгредієнтів. Невелику кількість соєвого соусу додають у супи та перші страви, щоб надати їм додаткового пряного аромату.
Маючи невисоку калорійність, соєвий соус не здатний завдати шкоди фігурі. Але під час використання такої пікантної добавки під час приготування страви, все ж потрібно враховувати калорії в соєвому соусі під час розрахунку енергетичної цінності готової страви.