Шпроти - калорійність
Хімічний склад і калорійність шпротів
Шпроти належать до групи невеликих морських риб і широко використовуються в їжу завдяки своєму насиченому смаку та поживному складу. Доросла особина не перевищує 15 см у довжину, що дає змогу виготовляти зі шпротів консерви, зберігаючи рибу цілою. Шпроти мають витягнуте тіло, вкрите світло-сріблястою лускою і невелику голову. Консервований продукт містить олію та спеції, які надають рибі пікантних смакових ноток і насиченого характерного аромату. Шпроти в олії зберігають форму, але мають м'яку і ніжну консистенцію.
Скільки калорій у шпротах? У 100 г свіжої риби міститься всього 137 ккал. Шпроти в олії виготовляються з додаванням додаткових інгредієнтів, тому мають вищу харчову цінність. У 100 г продукту буде близько 365 ккал, понад 17 г білків, понад 32 г жирів і менше 1 г вуглеводів. Вага одного шпрота не перевищує 12 г, але в ньому міститься майже 44 ккал.
Незважаючи на високу калорійність шпротів, вони мають багатий хімічний склад. Риба є цінним джерелом вітамінів А і РР, містить вітаміни групи В. У шпротах багато мікроелементів, серед яких найважливішими є йод, сірка, залізо, марганець і фтор. З макроелементів риба багата фосфором, натрієм, магнієм та іншими хімічними сполуками. Шпроти містять жирні кислоти Омега-3 і цінні амінокислоти.
Корисні властивості та шкода шпротів
Смачні шпроти, калорійність яких доволі висока, здатні швидко вгамувати відчуття голоду і надовго викликають відчуття ситості. Риба є джерелом легкозасвоюваного білка, який необхідний усім тканинам організму. Регулярне вживання продукту позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, стимулює кровообіг. Жирні кислоти в складі риби допомагають знизити рівень шкідливого холестерину в крові, зменшують ризик розвитку тромбозу.
Шпроти корисні для суглобів і перешкоджають утворенню ракових пухлин. Рибу рекомендується вводити в раціон для профілактики артриту. Шпроти можна їсти для поліпшення роботи головного мозку. У них містяться речовини, які прискорюють регенерацію тканин і покращують настрій. Регулярне вживання продукту уповільнює процеси старіння, покращує зовнішній вигляд шкіри та допомагає боротися зі зморшками.
Висока калорійність шпротів у олії робить їх забороненим продуктом для людей із зайвою вагою. Рибу не можна їсти за хвороб шлунка, печінки та нирок, оскільки її висока харчова цінність створює додаткове навантаження на систему травлення. Від вживання шпрот краще відмовитися за гіпертонії, захворювань серця. Рибу не рекомендується вводити в раціон жінкам під час вагітності та годування дитини грудьми. Шпроти належать до категорії жирних продуктів, тому їх не дають дітям.
Використання шпротів у кулінарії
У їжу найчастіше використовують шпроти в олії, калорійність яких робить їх ситною і поживною самостійною закускою. Продукт можна їсти з чорним хлібом і відвареною картоплею, подавати як закуску до міцних алкогольних напоїв. Консервовану рибу використовують для приготування бутербродів і фаршированих тарталеток. Шпроти в олії часто додають у салати та закуски. Продукт чудово поєднується за смаком із вареними яйцями, вареними овочами та рисом, сиром.
Консерви зі шпротів можна використовувати як начинку для млинців, равіолі, несолодкої випічки. Швидкою і ситною гарячою закускою є конвертики з лаваша з начинкою з консервованої риби, сиру і зелені. Шпроти в олії зручно брати з собою на пікнік, оскільки вони відмінно зберігаються в металевій упаковці навіть без холодильника і зручні в транспортуванні.
Знаючи, скільки калорій у шпротах в олії та інших складових інгредієнтах страви, можна розрахувати загальну енергетичну цінність готової страви. Занадто часто їсти консервовану рибу не рекомендується. Більш дієтичним варіантом є свіжі шпроти, які можна готувати на пару або запікати в духовці без олії. Таку страву можна їсти навіть під час суворої дієти для схуднення, збагачуючи організм необхідними вітамінами та мінералами.


