Шаурма з куркою - калорійність
Хімічний склад і калорійність шаурми з куркою
Відома багатьом людям шаурма є традиційною стравою східної кухні. Існує велика кількість рецептів приготування шаурми з використанням найрізноманітніших інгредієнтів. Але одним із найпопулярніших варіантів є шаурма з куркою. Страва являє собою тонкий корж, змащений соусом, у який загорнуто дрібно нарізані овочі та невеликі скибочки запеченого м'яса. У класичному рецепті шаурми м'ясо готують на відкритому вогні, обсмажуючи його до рум'яної скоринки. Шаурма має чудовий смак і апетитний аромат.
Скільки калорій у шаурмі з курки? Цей показник безпосередньо залежить від харчової цінності інгредієнтів страви. Якщо для приготування шаурми використовувалася домашня курка, то енергетична цінність готової страви буде вищою. Найчастіше в начинку додають магазинну курку, яка має нижчу калорійність. У середньому, в 100 г шаурми міститься близько 175 ккал, приблизно по 9 г білків і жирів, а також майже 15 г вуглеводів.
Скільки калорій в одній шаурмі з куркою? Один виріб середніх розмірів, приготований за класичним рецептом, важить трохи більше 300 г і містить приблизно 580 ккал. У хімічному складі продукту присутній натуральний протеїн і клітковина. Приготована з якісних інгредієнтів шаурма виступає джерелом вітамінів А і Е, в ній багато вітамінів групи В. А овочі, що входять до складу продукту, містять залізо, марганець, калій, фосфор та інші цінні мінеральні сполуки.
Корисні властивості та шкода шаурми з куркою
Шаурма з курки, калорійність якої досить висока, може стати повноцінним ситним перекусом між основними прийомами їжі. Така страва швидко втамовує відчуття голоду і надовго викликає відчуття насичення. Маючи компактну форму, шаурма є ідеальним варіантом їжі в дорозі, оскільки її зручно брати з собою. Овочі в складі шаурми містять вітаміни та мінерали, що зміцнюють імунітет. Додаючи шаурму до свого раціону, можна зарядити організм бадьорістю та енергією, поліпшити настрій. А натуральний білок у складі курячого м'яса необхідний організму для формування клітин і тканин різних органів.
З огляду на те, скільки ккал у шаурмі з куркою, такий продукт не рекомендується для раціону людей, які мають проблеми із зайвою вагою. Але якщо взяти для приготування соусу сметану мінімальної жирності, то калорійність страви можна знизити. Для дієтичного раціону як м'ясну начинку можна використовувати відварене куряче філе з мінімальною калорійністю.
Шаурму не рекомендується вводити в раціон у разі ожиріння та проблем із травленням. Страва є досить жирною і містить спеції, які можуть подразнювати слизову оболонку шлунка, спричиняючи дискомфортні відчуття. Коржик або лаваш у складі шаурми містять глютен, який може спричиняти алергію в людей з індивідуальною непереносимістю цього компонента. У разі вживання у великих кількостях шаурма підвищує рівень шкідливого холестерину в крові, що може стати причиною хвороб серця і судин.
Рекомендації щодо приготування шаурми з куркою
Незважаючи на велику кількість калорій у шаурмі з куркою, така страва є популярними ласощами багатьох людей, а приготувати її можна навіть у домашніх умовах. Як коржик можна використовувати тонкий вірменський лаваш, а процес приготування начинки не потребує спеціальних кулінарних навичок. Куряче м'ясо відварюють у киплячій воді до готовності й нарізають невеликими шматочками. Окремо нарізають дрібними скибочками свіжі огірки та помідори, чистять і ріжуть тонкою соломкою сиру моркву. Овочі змішують із м'ясом. Соус готують зі сметани, додаючи в неї подрібнені очищені зубчики часнику. Лаваш розкладають на столі та змащують підготовленим соусом. Зверху викладають начинку, рівномірно розподіляючи її по поверхні коржа. Після цього лаваш акуратно згортають рулетом або конвертиком.
Розраховуючи харчову цінність шаурми з куркою, калорії потрібно рахувати у всіх її інгредієнтах. У класичному рецепті страви не використовується майонез або кетчуп - їх замінюють легшими соусами на основі сметани або кефіру. Для пікантності в шаурму можна додати дрібно порізану свіжу зелень, гострий перець та інші спеції. У начинку часто входить дрібно нашаткована капуста - вона може бути свіжою, маринованою або навіть тушкованою. Вживаючи таку страву, важливо рахувати, скільки калорій в 1 шаурмі з куркою, щоб не перевищувати розмір допустимої разової порції. Їсти шаурму рекомендується в першій половині дня. У такому разі організм встигне витратити всі калорії, отримані з цих ласощів, і вони не відкладатимуться в зайві кілограми.