Шашлик з курки - калорійність

Хімічний склад і калорійність шашлику з курки
Соковитий ароматний шашлик є класичною стравою для пікніків, а готувати його можна з різних видів м'яса. Одним із найпопулярніших варіантів страви став шашлик із курки. Для його приготування найчастіше використовують філе курячої тушки або стегна. У класичному рецепті свіже м'ясо попередньо маринують у спеціях і оцті, але в ролі маринаду можна також використовувати пиво, майонез, сметану. До шашлику додають кільця ріпчастої цибулі та готують на мангалі. Готовий шашлик має апетитну рум'яну скоринку, насичений аромат із нотками диму та багатий смак. Правильно приготоване м'ясо набуває соковитості та м'якої текстури.
Скільки калорій у шашлику з курки? Усе залежить від того, яка частина курячої тушки використовувалася. У 100 г страви з курячого філе буде близько 105 ккал, понад 20 г білків, майже 2 г жирів і приблизно 2 г вуглеводів. Аналогічна порція шашлику з курячих стегон міститиме близько 150 ккал. Харчова цінність також залежить від складу маринаду, в якому маринувалося м'ясо. Використання сметани або майонезу підвищує енергетичну цінність шашлику.
Незважаючи на помірну калорійність курячого шашлику, він має цінний хімічний склад. Страва є джерелом натурального білка тваринного походження, який міститься в м'ясі. У курячому шашлику присутні вітаміни групи B, вітамін A. Страва також містить низку незамінних для організму людини амінокислот і мінеральні сполуки. У курячому м'ясі багато кальцію, цинку, заліза і міді.
Корисні властивості та шкода шашлику з курки
Курячий шашлик, калорійність якого нижча, ніж у шашлику зі свинини або баранини, має цінні для людини властивості. Страву готують без рослинної олії, тому вона корисніша за м'ясо, приготоване на сковороді або в духовці. Помірне вживання курячого шашлику збагачує організм білком, який потрібен м'язам і всім тканинам. Страва благотворно впливає на нервову систему, покращує зовнішній вигляд волосся і нігтів.
Шашлик із курки рекомендується їсти для профілактики анемії. Приготоване на мангалі м'ясо втрачає більшу частину жирів, тому його можна їсти навіть під час дієти, якщо уникати використання висококалорійних маринадів. Курячий шашлик містить речовини, що знижують ризик розвитку атеросклерозу, артриту та хвороб серцево-судинної системи. Він зміцнює імунітет і швидко втамовує відчуття голоду.
Маючи чималу калорійність, шашлик із курки небажаний для вживання людям із зайвою вагою. Страва є джерелом канцерогенів, які можуть спричиняти розвиток ракових пухлин. Щоб зменшити кількість шкідливих речовин, рекомендується зрізати підсмажену скоринку з готового шашлику. У сирому курячому м'ясі містяться хвороботворні кишкові палички, тому його потрібно піддавати ретельній термічній обробці. Шашлик створює навантаження на систему травлення і не рекомендований людям із хворобами шлунка.
Рекомендації щодо приготування шашлику з курки
Найчастіше для приготування страви використовується філе, з яким курячий шашлик має найнижчу калорійність. Сире м'ясо нарізають невеликими кубиками, видаляючи з нього прошарки жиру. Отримані шматочки за смаком посипають сіллю, меленим чорним перцем та іншими спеціями. Очищену ріпчасту цибулю нарізають кільцями, додаючи її до м'яса. Для маринаду у воду додають столовий або яблучний оцет, дрібку солі. Отриманою сумішшю заливають філе та цибулю, щоб рідина покривала м'ясо. Шашлик маринують протягом 2-3 годин у холодильнику.
Замариноване м'ясо щільно нанизують на шампур, чергуючи філе з кільцями цибулі. Шашлик смажать на мангалі з розпеченим вугіллям до повної готовності. М'ясо періодично перевертають, щоб воно підрум'янилося з усіх боків.
Знаючи, скільки калорій у курячому шашлику, можна без зусиль розрахувати обсяг разової порції страви. Шашлик добре поєднується з різними соусами, свіжими овочами. Їсти цю страву рекомендується відразу після приготування. Рекомендована разова порція становить 150 г. Шашлик рекомендується запивати звичайною водою, можна їсти його з сухим вином.


