Плов з куркою - калорійність

Хімічний склад і калорійність плову з куркою
Плов є однією з найвідоміших страв узбецької кухні, але простий набір інгредієнтів і легкість приготування зробили його популярною стравою повсякденного раціону. Плов є сумішшю рису, м'яса та овочів, приправленою пікантними спеціями. М'ясо можна брати будь-яке, але найбюджетнішим і дієтичним варіантом є курка. Готовий плов має розсипчасту структуру, насичений смак і аромат із нотками різних спецій, привабливий світло-помаранчевий колір.
Скільки калорій у плові з куркою? Якщо для приготування страви використовувалася куряча грудка, то в 100 г плову буде близько 130 ккал, до 10 г білків, 3 г жирів і близько 15 г вуглеводів. Стегенця та інші частини курячої тушки мають вищу енергетичну цінність, тому в разі їх використання калорійність готової страви може збільшитися до 170 ккал на 100 г. Має значення і вибір спецій, додаткових інгредієнтів до плову, харчову цінність яких необхідно враховувати при розрахунку калорій.
Для всіх, хто любить плов - його калорійність із куркою дає змогу частіше вводити таку страву у свій раціон. При цьому страва є цінним джерелом вітамінів групи B, а також вітамінів A, E, C і PP. У плові з куркою багато фосфору, заліза, калію і цинку. Рис, який є ключовим інгредієнтом страви, містить повільні вуглеводи та білки рослинного походження. Вони швидко викликають відчуття насичення і довго перетравлюються в шлунку, притупляючи відчуття голоду. У складі злаку також присутня клітковина, антиоксиданти, магній і йод.
Корисні властивості та шкода плову з куркою
Маючи порівняно невелику калорійність, плов із куркою має й інші цінні властивості. Клітковина в складі рису сприяє м'якому очищенню кишечника від шлаків і токсинів, стимулюючи процеси травлення. Страву корисно їсти для профілактики хвороб органів серцево-судинної системи. Регулярне вживання плову допомагає зменшити рівень глюкози в крові, що знижує ризик розвитку цукрового діабету.
Плов з курки, калорійність якого набагато нижча, ніж у версій цієї страви з іншими видами м'яса, благотворно впливає на стан шкіри, волосся і нігтів. Насичуючи організм енергією, така страва підвищує настрій, допомагає боротися з депресією. Куряче м'ясо в складі плову відмінно засвоюється, а тваринний білок у його складі потрібен для побудови всіх клітин і тканин у тілі людини. Їсти плов рекомендується в першій половині дня, щоб організм встиг витратити отримані калорії до нічного сну.
Вживаючи плов із куркою, калорії потрібно все ж рахувати. У великих кількостях страва може спровокувати появу зайвої ваги, а людям з ожирінням краще взагалі відмовитися від такої страви. У класичному рецепті плову з куркою присутні гострі спеції. Вони можуть подразнювати слизову оболонку шлунка, тому страва протипоказана в разі гастриту, виразки та інших запальних захворювань органів травлення. Плов із куркою не рекомендується їсти людям, які мають схильність до закрепів.
Рекомендації щодо приготування плову з куркою
Приємний смак і невелика калорійність плову з курки робить його популярною стравою повсякденного раціону. Плов готується досить просто. Для нього найкраще використовувати довгозернистий рис - він відмінно зберігає форму в процесі термічної обробки і залишається розсипчастим, надаючи плову приємної консистенції. З овочів до складу страви традиційно входять цибуля і морква. У деяких рецептах до плову додають скибочки свіжих помідорів, шматочки солодкого болгарського перцю. Традиційними спеціями для плову є зіра, куркума, чорний мелений перець і часник.
Щоб зменшити калорії в плові з куркою, можна використовувати для приготування більш дієтичну частину тушки - філе. Страву часто готують із курячих стегенець, які попередньо розрізають на невеликі порційні шматочки. Плов роблять у казані або каструлі з товстим дном.
Перед початком приготування цибулю та моркву очищають від шкірки. Цибулю нарізають півкільцями, які потім ще раз ділять поперек надвоє. Моркву можна натерти на тертці, але за традиційним рецептом її краще нашаткувати невеликими брусочками - так вона буде краще відчуватися у страві. На дно каструлі наливають олію і злегка обсмажують на ній цибулю до золотистого кольору. Потім додають куряче м'ясо і смажать його разом із цибулею ще кілька хвилин за постійного помішування.
Після цього в каструлю кладуть моркву, перемішують усі інгредієнти та заливають їх невеликою кількістю води. Страву доводять до кипіння на невеликому вогні й тушкують під кришкою протягом 15-20 хвилин із додаванням солі та інших спецій. Потім до м'яса й овочів додають рис і заливають у каструлю воду так, щоб її рівень був на 5-6 см вище рівня рису. Перемішувати вміст каструлі не можна. Коли вода закипить, плов накривають кришкою і тушкують на повільному вогні до повної готовності рису. При цьому вся вода з каструлі має випаруватися. За бажання можна додати часточки очищеного часнику.
Від вибору спецій і додаткових інгредієнтів безпосередньо залежить скільки ккал у плові з куркою буде в кінцевому підсумку. Плов також можна готувати на мангалі або в мультиварці. Калорійність страви при цьому не зміниться. Смак плову добре поєднується зі свіжими овочами, листям салату.


