Перлова каша на воді - калорійність

Хімічний склад і калорійність перлової каші
Основним інгредієнтом перлової каші виступають зерна очищеного ячменю, які відварюють у киплячій воді. Вони прекрасно зберігають форму і пружну структуру в процесі термічної обробки, тому готова страва виходить розсипчастою. За допомогою спецій або цукру можна отримати солону або солодку версію страви. Перлова каша має м'який смак із легкими горіховими нотками, виділяє приємний аромат. Зварену перловку можна подавати з молоком, додавати до неї вершкове масло. Але найпопулярнішою є страва, приготована на воді з додаванням невеликої кількості солі.
Скільки калорій у перловій каші? У 100 г міститься всього 109 ккал, близько 3 г білків, менше 1 г жирів і приблизно 22 г вуглеводів. У хімічному складі страви присутня цінна амінокислота лізин, а також вітаміни А, В, D, Е, Н і РР. Перлова каша є джерелом грубих харчових волокон і глютену. У ній багато кальцію, фтору, молібдену, цинку та інших мінералів, необхідних організму. Перловка має низький глікемічний індекс і виступає джерелом високоякісного рослинного білка.
Корисні властивості та шкода перлової каші
Навіть перлова каша на воді, калорійність якої мінімальна, має масу корисних для організму властивостей. Лізин у складі стимулює вироблення колагену, покращуючи зовнішній вигляд шкірних покривів. Регулярне вживання перловки уповільнює процеси старіння, розгладжує зморшки, прискорює загоєння ран. Страву корисно їсти для поліпшення перистальтики кишківника й очищення організму від шлаків. Перлову кашу рекомендується вводити в раціон дітям і літнім людям. Вона зміцнює кістки скелета, стимулює мозкову діяльність, покращує пам'ять. Страву корисно їсти в разі цукрового діабету.
Незважаючи на невисоку калорійність перлової каші на воді, їсти її потрібно в невеликих кількостях. У людей зі слабким кишківником вживання цієї каші може спровокувати підвищене газоутворення і викликати дискомфорт. Перловка протипоказана в разі індивідуальної непереносимості глютену. Під час вагітності зловживати такою кашею не слід, оскільки це може негативно вплинути на внутрішньоутробний розвиток плода.
Перлова каша в схудненні
Перлова каша, калорійність якої порівняно невелика, є популярною стравою дієтичного меню. Страва стимулює обмін речовин і надовго викликає відчуття насичення за мінімальної кількості калорій. Вживання перловки під час схуднення дає змогу підтримувати організм у тонусі та відчувати бадьорість протягом усього дня. Порція перлової каші відмінно відновлює сили після тренувань і є джерелом необхідних мінералів, яких часто не вистачає в обмеженому дієтичному раціоні. У поєднанні з фізичними навантаженнями і здоровим способом життя перлова каша підвищує ефективність схуднення. При цьому страву рекомендується готувати на воді без додавання солі, спецій та інших інгредієнтів.
Рекомендації з приготування перлової каші
Каша перлова на воді, калорійність якої порівняно невисока, є популярною стравою для сніданку. Перед приготуванням крупу рекомендується замочити в холодній воді на кілька годин. Це дасть змогу зберегти в ній максимум корисних сполук і скоротити час варіння. Після цього зерна поміщають у каструлю з товстим дном, заливають чистою водою в пропорції 1:3 і варять на невеликому вогні до повної готовності протягом 30-45 хвилин. За смаком додають сіль і спеції. У процесі варіння вода має повністю випаруватися.
Перлова каша може слугувати легким і корисним гарніром до овочів і м'яса. Її також використовують у ролі начинки для пирогів і пісних голубців, додають у салати. Перловка може виступати інгредієнтом закусок, добре поєднується з грибами, зеленню, часником та іншими прянощами. Відварену крупу часто подають з овочевою засмажкою з ріпчастої цибулі, моркви та спецій. Для дітей часто готують солодку перловку на молоці. При додаванні до страви молока, цукру або вершкового масла калорії в перловій каші збільшаться.


