Місо суп - калорійність

Хімічний склад і калорійність місо супу
Страви японської кухні вирізняються незвичним смаком і поживним складом, а місо суп став одним із найпопулярніших, відомих у всьому світі. Головними інгредієнтом такого супу є місо паста, приготована з ферментованої сої з додаванням солоної води. У її складі також може бути присутня суміш ячменю, пшениці та рису. Місо паста має маслянисту консистенцію і солонуватий смак, а її колір може варіюватися від світлого до темно-коричневого. Іншими ключовими інгредієнтами страви є рибний бульйон дасі, водорості вакаме та комбу. У місо суп можна додавати рибу, креветки, тофу, овочі та гриби.
Скільки калорій у місо супі? Усе залежить від доданих інгредієнтів. Якщо готувати страву за класичним рецептом, її харчова цінність буде мінімальною. У разі додавання овочів, риби або креветок енергетична цінність може досягати 110 ккал на 100 г. У зазначеній порції продукту в середньому міститься від 3 до 6 г білків, майже 2 г жирів і від 4 до 10 г вуглеводів. Місо суп має рідку консистенцію, насичений смак і аромат.
Страву часто готують із тофу, щоб надати їй насичених смакових ноток. Калорійність місо супу з тофу становить не більше 50 ккал на 100 г. Незважаючи на невелику харчову цінність, у хімічному складі міститься багато вітамінів А і Е, а також вітаміни групи В. Місо суп виступає цінним джерелом цинку, натрію, йоду, марганцю, міді та амінокислот. У страві багато антиоксидантів і ферментованих речовин. А місо паста є джерелом якісного рослинного білка.
Корисні властивості та шкода місо супу
Суп місо, калорійність якого невелика, має низку корисних для людського організму властивостей. Страва позитивно впливає на мікрофлору кишечника, нормалізує травлення і прискорює метаболізм. Регулярне вживання місо супу зміцнює нервову систему, допомагає боротися зі стресом. Його корисно вводити в раціон для збереження молодості. У складі місо супу багато сполук, які сповільнюють процеси старіння, покращують зовнішній вигляд шкіри та надають відчуття бадьорості.
Місо суп з тофу, калорійність якого мінімальна, може бути стравою дієтичного раціону, допомагаючи боротися із зайвою вагою. У складі є йод, тому місо суп рекомендується вживати для підтримки функції щитоподібної залози. Страва допомагає зміцнити імунітет і очищає організм від токсинів, підвищує опірність вірусам і бактеріям. Місо суп корисно вводити в раціон для профілактики хвороб суглобів. Його рекомендується їсти в разі анемії, щоб підвищити рівень гемоглобіну в крові.
Незважаючи на невелику харчову цінність, зловживати місо супом не рекомендується. Страву не варто їсти людям з індивідуальною непереносимістю бобових, а також у разі хвороб органів травлення і нирок. У великих кількостях місо суп може спровокувати здуття живота і дискомфорт у кишечнику.
Рекомендації з приготування місо супу
Приготувати місо суп, калорійність якого мінімальна, може навіть кулінар-початківець. Головне підготувати необхідні інгредієнти і вибрати для себе відповідний варіант. У класичному рецепті в складі страви присутні водорості вакаме і комбу, сир тофу, бульйон дасі, місо паста, зелена цибуля і стружка тунця.
Бульйон дасі доводять до кипіння, додають до нього водорості комбу. В окремій ємності замочують у холодній воді водорості вакаме і залишають їх на 10-15 хвилин. Сир тофу нарізають дрібними кубиками, зелену цибулю дрібно шаткують ножем. У киплячий бульйон додають стружку тунця, а потім знімають його з вогню і залишають настоюватися на 20 хвилин.
Отриманий бульйон проціджують через сито, виливають у чисту каструлю і знову ставлять на вогонь. Додають до нього місо пасту і варять її на невеликому вогні протягом хвилини після закипання суміші, постійно помішуючи її вінчиком. Готовий бульйон знімають із вогню і залишають на 10 хвилин. У тарілку викладають нарізаний тофу і вакаме, заливають їх бульйоном і посипають страву зеленою цибулею. Обираючи, за яким рецептом готувати місо суп, калорії потрібно рахувати у всіх його складових інгредієнтах.


