Картопля печена - калорійність
Хімічний склад і калорійність печеної картоплі
Картопля є одним із найпопулярніших продуктів повсякденного та святкового меню. Швидко і смачно приготувати бульби можна в духовці. Готова страва має нейтральний смак, але за допомогою спецій можна надати запеченій картоплі пряних ноток і апетитного аромату. У хімічному складі печеної картоплі присутні вітаміни групи B і аскорбінова кислота. Продукт містить високий відсоток крохмалю, є джерелом міді, калію, марганцю, заліза, цинку та інших мінералів.
Калорійність печеної картоплі в духовці становить близько 96 ккал на 100 г продукту. У зазначеній порції міститься 2 г білків, майже 3 г жирів і близько 16 г вуглеводів. У печеній картоплі зберігається набагато більше вітамінів і мінералів, ніж у смажених або відварених бульбах. Страва є цінним джерелом клітковини.
Користь і шкода печеної картоплі
Запечена в духовці картопля швидко викликає почуття насичення, тому відмінно втамовуює голод. Печена картопля, калорійність якої порівняно невелика, також має безліч інших корисних для людини властивостей. Помірне вживання продукту сприяє зміцненню імунітету, благотворно впливає на функціонування головного мозку і всієї нервової системи.
У запеченій картоплі містяться речовини, які уповільнюють процеси старіння в організмі, беруть участь в утворенні антитіл, підтримуючи роботу серця. Страву корисно їсти під час занять спортом, оскільки вона покращує тонус м'язів і сприяє формуванню колагену, необхідного для еластичності сполучних тканин.
Попри велику кількість корисних властивостей і відносно невелику калорійність печеної картоплі, зловживати такою стравою не рекомендується. Картопляний крохмаль, який міститься в бульбах, важко перетравлюється організмом, що може призвести до ожиріння. Людям із цукровим діабетом і зниженою кислотністю шлунка протипоказано вводити у свій раціон запечену картоплю, оскільки вживання такої страви може посилити перебіг зазначених захворювань.
Рекомендації з приготування печеної картоплі в духовці
Бульби можна запікати цілком у шкірці. Для цього їх ретельно промивають у воді, розкладають на решітці або плоскому деку і відправляють у гарячу духовку. За такого способу приготування страва матиме мінімальну енергетичну цінність, але її смак буде прісним. Найчастіше картоплю запікають зі спеціями, попередньо очистивши її від шкірки. Бульби нарізають на шматочки невеликого розміру, посипають невеликою кількістю солі, додають прянощі та кілька ложок соняшникової олії. Готову масу викладають у форму для запікання і ставлять у духовку приблизно на 45 хвилин.
Щоб надати страві цікавих смакових ноток, можна використовувати спеціальну приправу для картоплі. Додаючи до страви спеці, олію або вершкове масло, важливо пам'ятати, що при цьому калорійність запеченої картоплі може збільшитися.