Ікра червона - калорійність
Хімічний склад та енергетична цінність червоної ікри
Джерелом червоної ікри виступають різні види риб, що належать до сімейства лососевих - кета, форель, горбуша, лосось та інші. Ікру не можна їсти в сирому вигляді, тому перед вживанням ікру піддають засолюванню. Зовнішній вигляд і смакові характеристики продукту неоднакові для різних видів риби.
Кожна ікринка має вигляд круглої пружної сфери 4-7 мм у діаметрі та вкрита гладкою щільною оболонкою. Її колір може варіюватися від жовтого і яскраво-оранжевого до темно-бордового. Червона ікра має приємний аромат і насичений солонуватий смак, у якому чітко відчуваються нотки копченості. Крім солі, до червоної ікри часто додають рослинну олію і різні консерванти для більш тривалого зберігання.
Скільки калорій у червоній ікрі? Залежно від різновиду риби, у 100 г ікринок налічується від 245 до 263 ккал. Така порція продукту містить 32 г натурального легкозасвоюваного білка, 15 г жирів і близько 1 г вуглеводів. У червоній ікрі багато натуральних антиоксидантів і жирних кислот Омега-3. Продукт є цінним джерелом вітамінів A, В, C, E і PP. Червона ікра також виступає справжньою скарбницею мінеральних сполук - натрію, фосфору, магнію, фтору, кальцію та інших речовин.
Корисні та шкідливі властивості червоної ікри
Висока харчова цінність червоної ікри є далеко не єдиною її перевагою. Завдяки своєму багатому хімічному складу ікра риб сімейства лососевих має високу користь для людини. Її регулярне вживання благотворно впливає на імунітет і допомагає запобігти проблемам із зором. А натуральний білок у складі ікринок використовується організмом у ролі будівельного матеріалу для всіх клітин і тканин.
У червоній ікрі висока концентрація речовин, що зміцнюють кістки скелета. Продукт корисно додавати в раціон для профілактики хвороб серця і зміцнення судин. Червона ікра нормалізує кровообіг і перешкоджає утворенню тромбів у судинах. Цей делікатес корисно їсти за високих розумових навантажень, щоб поліпшити роботу головного мозку і дати тілу заряд бадьорості.
Червона ікра, калорійність якої досить висока, є ситним продуктом, допомагаючи швидко втамувати відчуття голоду. Але людям із зайвою вагою не рекомендується регулярно вживати такі ласощі, оскільки вони здатні спровокувати ожиріння. Червона ікра затримує воду в організмі, тому під час вживання у великих кількостях може спричинити збій в обміні речовин. Дорослій людині дозволяється з'їдати не більше п'яти чайних ложок продукту за один прийом їжі. Червону ікру не можна їсти при загостреннях захворювань органів травлення.
Використання червоної ікри в кулінарії
Володіючи пікантним смаком і характерною зернистою текстурою, ікра риб сімейства лососевих є цінним продуктом харчування і стала справжнім делікатесом. У червоній ікрі калорій досить багато, тому її слід їсти невеликими порціями. Продукт можна додавати в начинку для несолодкої випічки і тонких млинців. Великі ікринки широко використовуються для прикрашання салатів, м'ясних і рибних страв. Традиційною закускою для святкового столу є бутерброди з червоною ікрою з білого хліба з тонким шаром вершкового масла 82% жирності.
Додаючи червону ікру в різні страви, важливо враховувати енергетичну цінність кожного інгредієнта. Знаючи, скільки калорій у 100 г червоної ікри, можна легко розрахувати оптимальну порцію готової страви, яка не завдасть шкоди фігурі.