Чорнослив - калорійність
Чорнослив – це сливи, які сушать у духовці або електричній сушарці при невисокій температурі (60-80 градусів) близько 8 годин. За цей час більшість води з фруктів випаровується. Тому калорійність чорносливу більша за калорійність свіжих слив у 6-7 разів.
Чорнослив містить дуже багато харчових волокон: у 100 г цих сухофруктів 50% денної потреби у клітковині. Тож навіть денна порція у 30 г на десерт позитивно вплине на роботу кишківника.
Також він корисний для нервової системи та покращує розумову роботу.
Скільки калорій у чорносливі?
У 100 г чорносливу 264 ккал (ця цифра може коливатись від 250 до 280, в залежності від сорту та ступеню сушіння). Один сухофрукт без кісточки може важити 6-10 г. Відповідно, маленький чорнослив містить 16 ккал, а великий – 26 ккал.
➤ Цікавий факт: чорнослив має антибактеріальні компоненти, які позитивно впливають на емаль зубів та захищають їх від карієсу.
Чи можна їсти чорнослив під час схуднення?
Енергетична цінність чорносливу висока, але якщо обмежувати денну кількість до 30 г (3-5 штук), то можна вживати його і тим, хто худне. Він буде позитивно впливати на травлення і збільшувати витривалість під час спортивних занять.
Шкода чорносливу
Ці сухофрукти не рекомендовані при діабеті, адже у 100 г чорносливу міститься 40 г фруктових цукрів.
♨ Оригінальні рецепти з чорносливом:
• у салаті з куркою, кеш’ю, печерицями, виноградом, твердим сиром та йогуртово-гірчичною заправкою;
• закуска: чорнослив, фарширований кисломолочним сиром з часником та волоськими горіхами;
• у пісному салаті з буряком, вареною квасолею, часником, олією та кунжутом.