Яловичина сира - калорійність
Хімічний склад і калорійність яловичини
М'ясо великої рогатої худоби має насичений червоний колір і має цінні харчові властивості. Яловичина відрізняється щільною, але водночас ніжною структурою, яка змінюється в міру дорослішання тварини. Найм'якше м'ясо у молодих телят. Яловичина, отримана від дорослої худоби, має більш жорсткі волокна і яскраво-бордовий колір. М'ясо має легкий характерний аромат крові та вважається цінним харчовим продуктом у всьому світі.
Скільки калорій у яловичині? Цей показник багато в чому залежить від умов, у яких вирощувалася тварина і породи великої рогатої худоби. У середньому, в 100 г свіжого м'яса міститься приблизно 187 ккал, майже 19 г білків і трохи більше 12 г жирів. Продукт не містить вуглеводів, але є цінним джерелом легкозасвоюваного високоякісного білка тваринного походження.
Незважаючи на невелику кількість калорій у яловичині, цей вид м'яса є справжньою скарбницею вітамінів і мінеральних сполук. У яловичині присутній цінний вітамін В12, який людина може отримати тільки з продуктів тваринного походження. У м'ясі багато амінокислот, серед яких найважливішими є глютамін та аргінін. Крім цього, яловичина містить високий відсоток цинку, багато заліза і селену. До складу м'яса входить натуральний колаген.
Корисні та шкідливі властивості
Порівняно невисока калорійність м'яса яловичини є не єдиною перевагою цього продукту. Червоне м'ясо великої рогатої худоби має величезну користь для організму людини, допомагаючи поліпшити загальне самопочуття і збагатити всі тканини необхідними мінералами. Білок, що входить до складу яловичини, бере участь у будівництві м'язів і всіх інших тканин. Таке м'ясо корисно вводити в раціон у разі анемії, оскільки воно підвищує рівень гемоглобіну в крові.
У яловичині містяться речовини, які беруть активну участь у синтезі гормонів. Особливо корисне таке м'ясо для чоловіків. У разі регулярного вживання яловичини в чоловічому організмі активізується синтез тестостерону, необхідного для потенції та загального тонусу. М'ясо великої рогатої худоби допомагає зміцнити сполучні тканини, покращуючи рухливість зв'язок і суглобів.
Незважаючи на те, що енергетична цінність яловичини невисока, зловживати таким продуктом не рекомендується. У складі м'яса є холестерин, який у великих кількостях може завдати шкоди організму та спричинити утворення холестеринових бляшок на стінках кровоносних судин. Допустима денна норма яловичини становить не більше 70 г. Сире м'ясо може містити личинки паразитів, тому потребує ретельної термічної обробки. Людям, які страждають від хвороб суглобів, вводити яловичину у свій раціон не рекомендується.
Використання яловичини для схуднення
М'ясо яловичини, калорійність якого порівняно невисока, є популярним продуктом меню дієт і розвантажувальних днів. Для ефективного схуднення продукт рекомендується вживати у відвареному вигляді. Яловичина виступає для організму джерелом білка, якого може не вистачати в обмеженому дієтичному раціоні, але при цьому містить мінімум жирів. Навіть невелика порція відвареного м'яса може надовго викликати відчуття насичення, даючи організму енергію і необхідні мінерали.
Застосування в кулінарії
М'ясо великої рогатої худоби є гарною альтернативою для жирної свинини, даючи змогу зменшити енергетичну цінність готової страви. Наприклад, калорійність борщу з яловичиною буде набагато нижчою, ніж зі свининою. Сире м'ясо можна відварювати в бульйоні або на пару, смажити, запікати в духовці, тушкувати з овочами та спеціями, готувати на грилі.
З яловичини роблять ситний фарш, який можна використовувати для приготування тюфтельок, котлет, зраз і різних м'ясних закусок. М'ясо слугує чудовою начинкою для пельменів і голубців, використовується для приготування фаршированого перцю. Відварна яловичина є популярною начинкою для м'ясних рулетів, несолодких млинців і пиріжків та інших видів випічки. Для дієтичного раціону м'ясо найчастіше готують на пару разом з овочами без солі та спецій. Яловичину можна подавати з вареною броколі або гарбузом. Яловичина чудово поєднується з овочами і часто входить до складу ситних рагу. На гарнір до цільного шматка м'яса подають картопляне пюре, коренеплоди, пасту або рис. За допомогою спецій, маринадів, гарячих соусів і пряних трав можна надати яловичині пікантних смакових ноток і гостроти.
Використовуючи цей вид м'яса для приготування різних страв, важливо враховувати не тільки калорії в яловичині, а й харчову цінність інших інгредієнтів. Це дасть змогу розрахувати енергетичну цінність однієї порції готової страви.