Сметана 20% - калорійність

Хімічний склад і калорійність сметани 20%
Сметана є одним із найпопулярніших видів кисломолочних продуктів. Сировиною для неї виступає молоко з різним відсотком жирності або вершки. Жирність сировини визначає відсоток жирів у готовій сметані. У кулінарії найчастіше використовується продукт із жирністю 20%. Така сметана має густу однорідну консистенцію і білосніжний колір. А приємний молочний смак із легкими нотками кислинки роблять її улюбленими ласощами дорослих і дітей.
Яка калорійність 20 відсоткової сметани? У 100 г продукту міститься 206 ккал, майже 3 г білків, 20 г жирів і понад 3 г вуглеводів. Столова ложка міститиме приблизно 51 ккал, а в чайній ложці сметани міститься приблизно 21 ккал. У складі натурального магазинного продукту присутнє тільки молоко, без штучних підсилювачів смаку, ароматизаторів і консервантів.
Маючи порівняно високу калорійність, сметана 20% відрізняється багатим хімічним складом. У ній багато вітамінів групи B, а також вітамінів A, PP, D, E, H і C. Продукт є цінним джерелом холіну, моно- і дисахаридів, насичених жирних кислот. З мінеральних сполук у сметані присутні кальцій, магній, цинк, залізо, калій і безліч інших цінних для людини хімічних сполук.
Корисні властивості та шкода сметани 20%
Сметана 20 відсотків, калорійність якої досить висока, є поживним харчовим продуктом і має безліч цінних для організму людини властивостей. Регулярне вживання продукту дає змогу організму краще засвоювати вітаміни з інших продуктів харчування, що відіграє важливу роль для зміцнення імунітету. Виступаючи джерелом натуральних пробіотиків, сметана нормалізує мікрофлору кишківника, покращує травлення.
Сметану корисно їсти для зміцнення зубної емалі та нігтів. Вона містить речовини, які надають шкірі та волоссю доглянутого вигляду. Продукт вводять у раціон для нормалізації артеріального тиску та гормонального фону. Сметана легко засвоюється в шлунку. Її рекомендується вводити в раціон для зміцнення серцевого м'яза і поліпшення апетиту.
Сметана відмінно втамовує відчуття голоду і швидко викликає почуття насичення. Продукт сприяє очищенню організму від шлаків і токсинів, допомагає швидко відновити сили після фізичних тренувань або напруженої розумової діяльності. У сметані присутні сполуки, які покращують настрій і надають організму заряд бадьорості.
З огляду на значну калорійність 20 сметани, її варто з обережністю їсти за наявності зайвої ваги. Продукт протипоказаний за індивідуальної непереносимості лактози. Не рекомендується вводити сметану в раціон людям із гастритом і виразкою шлунка. Продукт стимулює вироблення шлункового соку, що може спричинити печію при його надмірному вживанні.
Використання сметани 20% у кулінарії
Володіючи приємним смаком, сметана може виступати самостійним продуктом, даючи змогу швидко втамувати відчуття голоду з максимальною користю для організму. Але найчастіше її подають у вигляді добавки до млинців, оладок, сирників. Сметану використовують під час подачі вареників, пельменів та інших виробів із прісного тіста. Її додають у червоний борщ та інші перші страви.
Чимала калорійність сметани 20% жирності дає змогу використовувати її як інгредієнт для желе, мусів і пудингів. Продукт часто входить до складу крему для тортів і тістечок, додається до тіста при виготовленні здобної випічки. Сметана виступає ключовим інгредієнтом популярного торта під назвою сметанник. При цьому її додають і в тісто, і в крем.
Густа 20% сметана може виступати основою для соусів. Її смак чудово поєднується зі свіжими овочами, зеленню, грибами та річковою рибою. Продукт може стати більш корисною альтернативою звичному майонезу, виконуючи роль заправки для салатів зі свіжих овочів. Знаючи, скільки калорій у сметані 20%, можна розрахувати оптимальний розмір порції продукту. Додаючи сметану до різних страв, важливо враховувати її енергетичну цінність під час розрахунку калорійності готового продукту.


