Рисова каша на молоці - калорійність

Хімічний склад і калорійність рисової каші на молоці
Молочні каші часто їдять на сніданок і вечерю, оскільки вони не потребують багато часу на приготування. Одним із найпопулярніших видів такої страви є молочна каша з рисом, яку дозволено давати дітям із 6 місяців. Така каша має насичений смак, даючи організму низку цінних хімічних елементів. Використовуючи різні пропорції рису і молока, можна варіювати густоту. Найпопулярніша каша середньої густоти, в якій помітні розварені крупинки рису. Страва має білий колір і приємний молочний смак, якому можна надати цікаві нотки за допомогою додаткових інгредієнтів.
Скільки калорій у рисовій каші на молоці? Цей показник залежить від жирності молока та доданої кількості цукру. У тарілку зі стравою часто кладуть шматочок вершкового масла, що також впливає на енергетичну цінність готового продукту. У середньому в 100 г молочної рисової каші міститься приблизно 97 ккал, майже 2,5 г білків, 3 г жирів і 16 г вуглеводів. Найвисококалорійнішою є страва, приготована на молоці з жирністю 3,2%. У такому разі порція 100 г міститиме понад 140 ккал навіть якщо додати в кашу мінімум цукру, вершкового масла.
Незважаючи на порівняно невелику калорійність молочної рисової каші, в ній міститься багато цінних хімічних сполук. Ключовим інгредієнтом страви є рис, який є джерелом вітамінів групи В і цінних мінералів - марганцю, магнію, калію та заліза. У складі також присутній невеликий відсоток заліза. На відміну від каш, приготованих з інших видів круп, у рисовій каші з молоком немає клейковини. Страва містить лактозу і повільні вуглеводи, які під час розщеплення в організмі людини звільняють велику кількість енергії.
Корисні властивості та шкода рисової каші на молоці
Рисова каша з молоком, калорійність якої дає змогу швидко вгамувати відчуття голоду, є популярним варіантом швидкого та корисного сніданку. Така страва часто входить до раціону людей, які перенесли захворювання або операції. Збагачуючи організм енергією і необхідними мінералами, така страва відмінно засвоюється і має відповідну консистенцію для швидкого перетравлення в шлунку.
Зменшивши калорійність рисової каші з молоком, дозволяється їсти її навіть на дієті. Для приготування дієтичного варіанту страви використовується молоко з мінімальною жирністю. Цукор, вершкове масло та інші інгредієнти, що підвищують енергетичну цінність, при цьому краще виключити. Така каша надовго викликає відчуття ситості й допомагає підвищити настрій, маючи приємний м'який смак. Її корисно їсти на сніданок під час суворих дієт, запиваючи зеленим чаєм без цукру.
Каша рисова молочна калорійність якої можна регулювати, додаючи меншу кількість цукру і вершкового масла, не рекомендується для людей зі схильністю до закрепів. Для слабкого кишечника страва також протипоказана, оскільки може спричинити харчові розлади. У складі є лактоза, тому молочну рисову кашу не можна їсти за індивідуальної непереносимості молочного білка. Для уникнення проблем із фігурою, не варто часто вживати занадто солодку кашу з великою кількістю вершкового масла.
Рекомендації з приготування рисової каші на молоці
Для приготування страви рекомендується брати круглий рис. Під час термічної обробки він набуває кремоподібної консистенції, надаючи страві однорідної структури. Зварена без вершкового масла рисова каша на молоці калорій міститиме набагато менше. Приготувати таку страву можна без спеціальних кулінарних навичок, витративши мінімум часу і сил. Рис ретельно промивають у теплій воді кілька разів, а потім відварюють у киплячій воді протягом 7 хвилин. Зварену крупу відкидають на дрібне сито, видаляючи всю зайву рідину.
Молоко заливають в окрему каструлю і доводять його до кипіння на повільному вогні. Після цього в молоко кладуть відварений рис і варять страву при постійному помішуванні близько 15 хвилин. Потім у каструлю за смаком додають сіль і цукор. Кашу готують під закритою кришкою до повної готовності рису ще близько 20 хвилин. Готову страву розливають по тарілках, додають скибочку вершкового масла і їдять гарячою.
Щоб точно порахувати, скільки калорій у молочній рисовій каші, потрібно враховувати енергетичну цінність усіх інгредієнтів страви. Замість цукру можна використовувати мед. Рисову кашу на молоці часто готують зі скибочками гарбуза, який надає каші красивого кольору, цікавих смакових ноток. Страву можна посипати корицею, додати в тарілку родзинки, інші сухофрукти, цукати.


