Оливкова олія - калорійність
Склад та калорійність оливкової олії
Як сировина для виготовлення натуральної оливкової олії використовуються маслини та оливки, які збирають вручну. Ягоди поміщають у спеціальне обладнання та віджимають, отримуючи в результаті прозору рідину характерної маслянистої консистенції. Натуральна оливкова олія має золотистий колір, має яскравий специфічний аромат і характерний смак.
Смакові властивості продукту залежить від технології його виробництва. Оливкова олія першого віджиму не піддається нагріванню та очищенню, тому вважається найякіснішою. Вона відрізняється гіркуватим смаком і викликає легке печіння в ротовій порожнині. Рафінована оливкова олія проходить хімічне очищення, тому має слабко виражений смак.
Скільки калорій в оливковій олії? Продукт має високу харчову цінність - в 100 г міститься близько 898 кілокалорій. В оливковій олії майже немає вуглеводів і білків, а кількість жирів становить до 99 г. Оливкова олія — цінне джерело вітамінів А, D, Е і К. . Оливкова олія також містить антиоксиданти, жирні кислоти Омега-3 і Омега-9.
Скільки калорій у чайній ложці оливкової олії? Ця порція продукту містить лише 40 ккал. Для хорошого самопочуття рекомендується вживати на день 30-40 г оливкової олії, тобто приблизно 2 столові ложки.
Користь оливкової олії
Додавши продукт у своє щоденне меню, можна запобігти розвитку багатьох захворювань серцево-судинної системи. Оливкова олія зменшує кількість шкідливого холестерину в крові, що знижує ризик утворення тромбів. Завдяки наявності антиоксидантів продукт перешкоджає розмноженню ракових клітин, дозволяючи запобігти появі злоякісних новоутворень.
Оливкова олія нормалізує роботу органів травної системи, м'яко обволікає внутрішні стінки шлунка, захищаючи його слизову оболонку від подразнення. Але при вживанні продукту важливо пам'ятати про високу енергетичну цінність оливкової олії та не перевищувати добову норму продукту, щоб не завдати шкоди фігурі.
Оливкова олія благотворно впливає на нервову систему, стимулює діяльність головного мозку, підвищує концентрацію уваги та пам'ять. За допомогою оливкової олії можна покращити координацію рухів та зір. Додавши цей продукт у своє щоденне меню, можна забути про проблеми зі шкірою, покращити стан волосся та уповільнити процеси старіння в організмі.
Як використовувати оливкову олію для схуднення?
Незважаючи на високу харчову цінність оливкової олії, вона часто є складником різних дієт для боротьби з зайвими кілограмами. Продукт здатний знижувати апетит, що дозволяє зменшити разову порцію їжі та зробити боротьбу з ожирінням ефективнішою. Дієтологи рекомендують приймати 1 чайну ложку оливкової олії перед їжею, щоб швидше викликати відчуття насичення. У той же час, продукт є для організму цінним джерелом необхідних вітамінів та мінералів, яких може не вистачати у дієтичному раціоні.
Використання продукту у косметології
Висока енергетична цінність оливкової олії пояснюється тим, що вона містить багато жирів. Але такий склад продукту дозволяє використовувати його в косметології для нормалізації ліпідного балансу шкіри та волосся. Оливкова олія незамінна при виконанні масажу.
Продукт використовують для приготування масок, що допомагають усунути подразнення на чутливій шкірі. Оливкова олія – відмінний засіб для лікування сухої шкіри. Вона використовується для лікувальних компресів, що прискорюють загоєння ран, усуває лущення шкіри. Оливкова олія часто входить до складу лікувальних шампунів та поживних масок для волосся.
Застосування оливкової олії в кулінарії
При використанні продукту в кулінарії потрібно враховувати як харчову цінність оливкової олії, а й вид продукту. Натуральна оливкова олія, яка не піддавалася хімічному очищенню, ідеально підходить для приготування овочевих салатів та холодних соусів до страв. Нерафінована оливкова олія часто виступає ключовим інгредієнтом маринадів до м'яса та риби, добре поєднуючись із травами та спеціями.
Очищену олію рекомендується використовувати для смаження м'яса та риби, приготування овочевих рагу. Таку оливкову олію часто додають у тісто для пасти, пельменів та равіолі. Рафінований продукт використовують також під час приготування солодкої здобної випічки.
Як заправку для салату можна взяти столову ложку оливкової олії, калорійність якої становить близько 122 кілокалорій. Продукт добре поєднується з лимонним соком та бальзамічним оцтом.