Манна каша на молоці з маслом і цукром - калорійність
Хімічний склад та калорійність манної каші на молоці
Смачна манна каша є популярним варіантом сніданку для багатьох людей, а вживати її можна з дитячого віку. Ключовим інгредієнтом страви є перемелена особливим способом пшениця - манна крупа. Каша готується на молоці та потребує мінімум кулінарних навичок. Готова манна каша може мати різну консистенцію, яка досягається завдяки поєднанню різних пропорцій крупи та молока. Правильно приготована страва має білий колір і однорідну консистенцію, в якій помітні дрібні крупинки манки. Каша вирізняється приємним молочним смаком та легким ароматом.
Скільки калорій у манній каші на молоці? Цей показник залежить від жирності молока, яке використовувалося для приготування страви. У середньому, в 100 г продукту міститься близько 98 ккал, по 3 г білків і жирів, понад 15 г вуглеводів.
Манна каша містить вітамін Е та велику кількість вітамінів групи В. У складі продукту присутні цінні мінеральні сполуки - кальцій, фосфор, калій, цинк, магній та інші елементи. У процесі виробництва манної крупи пшеницю очищають від твердої оболонки, тому в манці міститься мінімум клітковини. Страва є джерелом глютену і лактози, яка присутня в хімічному складі молока.
Користь та шкода манної каші на молоці
Манна каша на молоці, калорії якої не нашкодять фігурі, має низку корисних для людини властивостей. Вуглеводи в складі страви належать до категорії простих, миттєво засвоюються організмом, заряджаючи його енергією та бадьорістю. Маючи ніжну консистенцію, манна каша не здатна травмувати чутливі стінки шлунка. Її рекомендується вводити в раціон після перенесених хірургічних операцій.
Молочна манна каша має нижчий глікемічний індекс, ніж крупа, приготована на воді. Така страва підходить навіть для раціону діабетиків. Для дитячого меню страву готують із цукром і вершковим маслом. Але калорійність манної каші на молоці з цукром буде вищою, тому така страва не рекомендується для дієтичного раціону. З метою схуднення краще вживати молочну кашу без цукру і вершкового масла.
Зловживати манною кашею не варто. Вона уповільнює засвоєння заліза та кальцію в організмі людини. Давати таку страву дітям рекомендується з віку від 1 року і старше. У людей з індивідуальною непереносимістю лактози та глютену манна каша на молоці може викликати алергічні реакції.
Рекомендації з приготування манної каші на молоці
Одними з найулюбленіших ласощів для дітей є манна каша на молоці з цукром, калорійність якої є досить високою та дає змогу забезпечити дитячий організм необхідною кількістю енергії. Приготувати таку страву легко. Молоко наливають у каструлю з товстим дном і доводять до кипіння на невеликому вогні. Після цього в каструлю поступово засипають манну крупу, одночасно помішуючи гаряче молоко, щоб крупинки не злипалися в грудки. Кашу варять кілька хвилин на повільному вогні за постійного помішування. Цукор і сіль додають за смаком. Готову страву відставляють із плити, додають шматочок вершкового масла і ретельно перемішують. Манну кашу їдять гарячою.
Іноді до складу страви входять скибочки свіжих фруктів або ягоди. Додаючи у свій раціон таку кашу манну на молоці, калорії потрібно рахувати не тільки в самій каші. Щоб точно розрахувати енергетичну цінність страви, необхідно враховувати калорійність усіх додаткових добавок.