Лаваш тонкий - калорійність
Хімічний склад лаваша
Лаваш є особливим різновидом прісного хліба, який має вигляд тонко розкатаного коржика. Вперше лаваш почали готувати у Вірменії, а сьогодні цей вид хліба популярний у багатьох країнах. Традиційно лаваш печуть у спеціальних печах – тандирах. Такий хліб здатний довго зберігатися, зберігаючи відмінні смакові характеристики, а плоска форма дозволяє зручно складати коржі один на одного.
Енергетична цінність лаваша визначається продуктами, з яких він випікається. Традиційно основними інгредієнтами для такого хліба є пшеничне борошно, сіль і вода, а також спеціальна закваска, що надає лавашу характерного смаку і аромату.
Лаваш зазвичай має круглу або прямокутну форму, а на поверхні коржика присутні дрібні бульбашки. Колір коржика може змінюватись від світло-кремового до темно-жовтого і навіть коричневого. Лаваш має пружну консистенцію, витримує помірний натяг, зберігаючи структуру. Коржик відрізняється нейтральним смаком і характерним хлібним ароматом.
Калорійність лаваша досить висока, оскільки в його складі є борошно. Продукт не містить дріжджів, а його пружна структура досягається за рахунок спеціальної закваски, в якій присутні особливі молочнокислі бактерії. У лаваші багато вітамінів групи В, а також вітамінів Е, Н, РР. Коржики є цінним джерелом мінералів, серед яких найбільше магнію, натрію, марганцю, міді, заліза та фосфору.
Калорійність лаваша
Для приготування лаваша не використовуються продукти, що містять високий відсоток жирів, тому коржики не можна назвати жирною стравою. У 100 г такого хліба міститься лише 1 г жирів та близько 8 г білка. Але кількість вуглеводів у зазначеній порції лаваша набагато більша і становить майже 48 г.
Скільки калорій у лаваші? У 100 г продукту міститься близько 236 ккал. Цей показник безпосередньо залежить від сорту борошна, яке використовувалося для приготування коржика. Деякі виробники використовують не зовсім класичний рецепт приготування лаваша, додаючи до прісного тіста додаткові інгредієнти. Вони надають готовому коржеві нові смакові нотки, але також впливають на калорійність продукту.
Скільки калорій в одному лаваші? Все залежить від ваги виробу. Тонкі листи лаваша важать близько 50 г, тому містять близько 118 ккал. Товсті, об'ємні коржики можуть мати вагу до 250 г, тому їхня харчова цінність може становити 550–600 ккал.
Користь та шкода лаваша для організму людини
На відміну від звичайного хліба, який випікається із дріжджового тіста, лаваш не викликає бродіння у шлунку. При високій енергетичній цінності лаваша, він має безліч корисних для організму людини властивостей. Вітаміни у складі коржа допомагають активувати обмінні процеси та метаболізм, тому в помірних кількостях лаваш корисно їсти під час схуднення.
Регулярне вживання лаваша благотворно впливає на стан шкірних покривів, нігтів і волосся, роблячи його красивим і доглянутим. Речовини, що містяться в коржі, нормалізують діяльність нервової системи, беруть участь у процесах кровотворення.
Завдяки високому вмісту калорій у лаваші, навіть невелика порція продукту допомагає вгамувати голод і викликати почуття насичення. Лаваш є популярним продуктом дієтичного раціону, дозволяючи нормалізувати травлення та вивести з організму токсини. Смачні та ароматні коржики допомагають спортсменам відновити сили після тренування.
Лаваш не має яскраво виражених шкідливих властивостей, але вживати його рекомендується у помірних кількостях. Якщо їсти продукт великими порціями, можуть виникнути проблеми із зайвою вагою.
Використання лаваша у кулінарії
Лаваш має нейтральний смак, тому відмінно поєднується з будь-якими продуктами, овочами, рибою та м'ясом. Тонкі коржі використовують як своєрідну упаковку для різних видів начинки. З лаваша роблять конвертики та рулети, в які загортають відварену курку та інші види м'яса, змішані зі спеціями.
Популярний варіант начинки для холодної закуски з лаваша – сир сулугуні з дрібно нарізаною зеленню. У корж можна загортати овочеві суміші з помідорів, огірків та інших плодів. Лаваш є незамінним інгредієнтом для приготування традиційної шаурми.
Лаваш використовується для приготування гарячих закусок. При цьому в корж загортають м'ясну або рибну начинку, а потім обсмажують отриманий конвертик в олії або запікають у духовці. Лаваш можна їсти і як звичайний хліб разом із супами та іншими першими стравами.
Використовуючи коржики для приготування різних страв, важливо рахувати, скільки в лаваші калорій, а також враховувати харчову цінність інших складових інгредієнтів страви.