Кіноа - калорійність
Кіноа – це крупа з дрібними круглими зернинками. У неї доволі нейтральний смак, схожий на рис, з легким та ніжним горіховим присмаком.
Енергетична цінність кіноа складається з якісних рослинних білків та повільних вуглеводів, а також рослинних жирів. Великим плюсом є й те, що в ній дуже багато харчових волокон – 100 г сухої крупи забезпечить 30-35% денної потреби в клітковині.
Також у кіноа високий вміст В9 і магнію (у 100 г 45% від денної потреби кожного), В1 і В6 (25% відсотків від денної норми). Тому вона дуже корисна для обміну речовин, роботи мозку, красивої шкіри, імунітету, а також нормального функціонування нервової та серцево-судинної систем.
Ще однією перевагою кіноа є відсутність глютену, помірний (як для круп) глікемічний індекс і дуже ніжна структура, яка не подразнює шлунок. Тож ця крупа ідеально підходить для лікувальних дієт.
Скільки калорій в кіноа?
У 100 г сухої крупи 368-379 ккал в залежності від сорту та кольору. Варена кіноа містить 120-140 ккал (залежно від пропорції води, у якій була зварена каша).
➤ Цікавий факт: кіноа була популярною в індіанських народів та інків більше століття тому. До 2013 крупа була маловідомою і вживалась вкрай рідко. Проте, 2013 рік ООН оголосила роком кіноа. В результаті цього крупа набула шаленої популярності і з’явилась у продажі та в меню ресторанів в більшості країн світу, в тому числі й в Україні.
Найбільша кількість прихильників каші з’явилась серед тих, хто притримується здорового харчування. Адже, хоч кіноа калорійність має доволі високу, цей продукт збалансований і дуже корисний.
Чи можна кіноа під час схуднення?
Так, адже вона навіть корисна для тих, хто худне. Проте, як і будь-які інші крупи, її кількість на день слід обмежувати через високий вміст вуглеводів і калорійність кіноа. Бажано, їсти до 100-150 г сухої крупи на день.
Шкода кіноа
В крупи фактично немає протипоказань, якщо її їсти в міру. Єдине: з обережністю слід вживати кіноа при застої жовчі і порушеній роботі жовчного міхура.
♨ Оригінальні рецепти з кіноа
• у корисних батончиках з сухофруктами, медом, горіхами;
• половинки перцю, фаршировані кіноа з соєвим фаршем, овочами, грибами і соєвим соусом;
• у салаті з кіноа, кінзою, солодким перцем, стеблом селери, морквою, соєвим соусом, соком лайму, оливковою олією і соусом табаско.