Гарбузове насіння - калорійність
Хімічний склад гарбузового насіння
Гарбузове насіння знаходиться в самому центрі щільної м'якоті гарбуза і є досить специфічним продуктом. Воно розташоване між тонкими, м'якими волокнами, які з'єднують насіння між собою. Гарбузове насіння має невеликі розміри і оточене щільною, але тонкою світло-бежевою шкаралупою. Під захисною оболонкою знаходиться їстівна частина, що має світлий колір та нейтральний смак.
Харчова цінність гарбузового насіння досить висока, що частково пояснюється насиченим хімічним складом продукту. Їстівна частина гарбузового насіння містить багато жирів та рослинного протеїну, а також цінні для організму людини кислоти Омега-3 та Омега-6. У насінні гарбуза багато вітамінів А, В, Е, К, а також важливих амінокислот, однією з яких є аргінін. У складі продукту також є цинк, фосфор і цінні харчові волокна.
Калорії у гарбузовому насінні незамінні для вегетаріанців та людей, які відмовилися від вживання м'яса. У складі продукту є високоякісний рослинний білок. Він здатний частково замінити людині їжу тваринного походження, забезпечуючи нормальне функціонування організму. У гарбузовому насінні багато натуральних антиоксидантів.
Енергетична цінність гарбузового насіння
Гарбузове насіння не можна назвати дієтичним продуктом. У порції 100 г міститься майже 46 г жирів та близько 25 г білка. Кількість вуглеводів у гарбузовому насінні набагато менше - всього 5 г на порцію 100 г. Все це робить їх надзвичайно поживними для організму.
Скільки калорій в 100 гр гарбузового насіння? Зазначена порція продукту містить приблизно 556 ккал. Цей показник може залежати від гарбузового сорту і може змінюватися при кулінарній обробці. Перед вживанням гарбузового насіння ретельно очищають від волокон, а потім просушують на відкритому повітрі або в духовці. Очищати продукт від шкаралупи рекомендується лише безпосередньо перед вживанням, оскільки така зовнішня оболонка захищає їстівну частину від бруду та патогенної мікрофлори.
Калорійність гарбузового насіння досить висока, тому при вживанні продукту важливо знати міру. Людям із проблемою зайвої ваги, рекомендується з'їдати на добу не більше 10-11 гарбузових насіння.
Користь і шкода гарбузового насіння
У насінні гарбуза міститься багато необхідних людині хімічних сполук, тому в помірній кількості продукт корисний для організму. Висока енергетична цінність гарбузового насіння робить його корисним і поживним перекусом, яке дозволяє швидко притупити почуття голоду. Тому насіння гарбуза рекомендується включати в дієтичний раціон. Воно містить аргінін, необхідний для будівництва м'язів, тому корисне для спортсменів. Насіння гарбуза позитивно впливає на стан кровоносної системи, допомагаючи запобігти хворобам серця та судин.
Регулярне вживання гарбузового насіння дозволяє підвищити згортання крові. У складі продукту є елементи, необхідні для зміцнення кісток, зубів. Насіння рекомендується додавати до свого раціону за наявності проблем зі шкірою, оскільки воно має здатність усунувати прищі та подразнення, нормалізуючи жирність шкірних покривів. Гарбузове насіння є потужним глистогінним засобом, тому його можна їсти для профілактики появи паразитів в організмі.
Під час схуднення слід вважати калорії в гарбузовому насінні, щоб не перевищувати допустиму порцію продукту. Не варто їсти насіння гарбуза великими порціями — це може спровокувати проблеми із шлунково-кишковим трактом. При гастриті чи виразці шлунка вживати препарат не рекомендується.
Використання гарбузового насіння в кулінарії
Висушене гарбузове насіння може бути самостійним продуктом або виступати додатковим інгредієнтом для інших страв. Насіння додають у вітамінні суміші горіхів та сухофруктів, готують з ними салати та незвичайні закуски. Якщо злегка підсмажити гарбузове насіння на сковороді, можна отримати пікантну добавку для інших страв та супів. У такому вигляді продукт набуває характерного смаку арахісу, тому відмінно поєднується з гарячими стравами та десертами.
Насіння гарбуза часто використовують для приготування хліба та солодкої випічки, додаючи його прямо в тісто в подрібненому вигляді. При цьому важливо враховувати калорії в гарбузовому насінні для того, щоб правильно розрахувати харчову цінність порції готової страви.
Гарбузове насіння є основним інгредієнтом для приготування ароматної гарбузової олії. Воно має унікальні корисні властивості і може використовуватися як заправка для салатів зі свіжих овочів.